10 keinoa pitää keittiö siistinä

Oletko tuskastellut sotkuisen keittiön kanssa? Minä olen – jos en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain. Keittiö on mielestäni yksi kodin haasteellisimmista huoneista pitää järjestyksessä, mutta pyrin siihen helpoilla konsteilla tavallisten arkitoimien lomassa. Poimi postauksestani vinkit, jotka auttavat pitämään keittiön siistinä ilman suursiivousta ja kohentamaan sen tarvittaessa nopeasti vieraskuntoon. Siisteys on parasta sisustamista.

Keittiöremontin jälkeen ajattelin pitkään, että uusi keittiö on helppo pitää siistinä ja järjestyksessä. Keittiössä on paljon kaappitilaa, isoja, leveitä laatikoita ja mielestäni myös tarpeeksi tilaa tasoilla.

Mutta kun uutuuden viehätys hävisi, uusi keittiö alkoi sotkeentua samalla tavalla kuin vanhakin. Välillä ihmetyttää ja ärsyttää, miksei keittiö pysy siistinä. Toisaalta se on ymmärrettävää.

Keittiö on kodin sydän ja arjen keskipiste. Siellä valmistetaan ruokaa, vietetään aikaa yhdessä ja keittiön kautta sekä tullaan että mennään.

Ohikulkiessa keittiöön päätyy jos jonkinlaista tavaraa, joka jää helposti lojumaan pöydälle ja tasoille. Tämä lienee tuttu ilmiö sinullekin. Keittiössämme ajelehtii lehtiä ja kirjoja, hiussolkia ja donitseja, kesästä jäänyt matka-apteekki, lataamista odottava pyöränvalo, käsi- ja jalkavoidetta ja ties mitä. Nämä tavarat ovat yleensä sellaisia, joille ei oikein ole kunnollista paikkaa tai jotka odottavat käyttöä tai ”jatkotoimenpiteitä”.

Lisäksi keittiön pöydille ja tasoille jää helposti kuljeksimaan astioita ja keittiövälineitä, joille olisi paikka kaapissa tai laatikossa. Jostain syystä ne vain eivät aina päädy paikoilleen.

Keräsin tähän vinkiksi kymmenen keinoa, joita itse käytän pitääkseni keittiön siistinä. Helpoiten järjestys säilyy, kun (jos) muistaa tehdä yksittäisiä asioita päivittäin. Näin epäjärjestys ei pääse kasaantumaan. Voit tehdä kaikki listan toimet myös kerralla, jos haluat järjestää keittiön kuntoon vaikkapa kerran viikossa.

1 älä lojuta likaisia astioita

Harva asia saa keittiön näyttämään niin epäsiistiltä kuin likaiset astiat tai astiapinot. Meidän perheessä on se periaate, että jokainen laittaa omat astiansa koneeseen heti käytön jällkeen. Tyhjennä siis astianpesukone, kun ohjelma on päättynyt. Muuten likaiset astiat alkavat vääjäämättä kasaantua altaaseen tai tasolle. Kattilat tai pannut jätän usein suosialla likoamaan. Joitakin toistuvassa käytössä olevia astioita, kuten teemukin tai juomalasin, saatamme vain huuhtaista ja jättää pöydälle omalle paikallemme.

2 Lado kauppaostokset suoraan paikoilleen

Vaikka kotiin tullessa väsyttäisi tai laiskottaisi, ostokset on loppujen lopuksi helpompaa laittaa kaappiin heti kuin myöhemmin. Silloin niitä ei tarvitse ensin nostella tasolle tai pöydälle ja myöhemmin kaappiin.

3 hanki sälälaatikoita

Sälälaatikoihin on helppo nakata avaimet, kynät, kammat, taskulamput, heijastimet, hiuspinnit ja muut pienet irtotavarat. Itse olen sijoittanut sälälaatikot – jokaiselle perheenjäsenelle omansa – keittiön ylimpään vetolaatikkoon, jossa ne ovat kätevästi käsillä heti eteisen vieressä. Pidän sälälaatikot mieluummin piilossa katseilta kuin tasolla näkyvissä. Toisaalta, sisustusliikkeissä on myynnissä paljon nättejä säilytyslaatikoita, joita kehtaa hyvin pitää näkyvilläkin.

Joko luit tämän postaukseni: Top 6 sisustustusliikettä netissä.

4 Säilytä veitset veitsitukissa tai -telineessä

Missä sinä säilytät veitsiä? Meillä veitset ajalehtivat epäsiististi pitkin tasoja kunnes hankin kunnollisen veitsitukin. Lue tästä postauksesta, miksi ihastuin kauniiseen saarnitukkiin ja mikä tekee siitä kätevän.
Oikein säilytettynä veitsien terät eivät osu toisiinsa tai muihin työvälineisiin, kuten tapahtuu, jos ne lojuvat aterimien ja muiden keittiötarvikkeiden seassa. Veitset pysyvät terävinä, puhtaina ja järjestyksessä ja ovat helposti ja nopeasti käytettävissä.

5 Karsi keittiöstä muualle kuuluvat tavarat

Pidä tasoilla, laatikoissa ja kaapeissa vain keittiössä käytettäviä tarvikkeita. Voisiko esimerkiksi lukemista odottavat lehdet ja kirjat säilyttää olohuoneessa tai makuuhuoneessa, pyöränlamput eteisessä ja käsirasvat kylppärissä tai vessassa? Keittiön siisteyteen vaikuttaa mielestäni ratkaisevasti se, paljonko tavaraa tasoilla on. Siksi koetan pitää tasoilla vain harvoja tarkoin valittuja esineitä, kuten jatkuvassa käytössä olevan vedenkeittimen, veitsitukin, leikkuulauden ja keittiövälinepurnukan.

6 Siivoa ruuanlaiton tai leipomisen jäljet heti

Varsinkin leipomisen jälkeen keittiö on usein kuin pommin jäljiltä. Kun siivoat keittiön heti kokkailun jälkeen, homma ei jää roikkumaan ja ruokakin maistuu paremmilta siistissä ympäristössä.

7 Hankkiudu eroon turhasta tavarasta

Käy kaapit, laatikot ja sälälaatikot silloin tällöin lävitse ja vie tarpeettomat tavarat kierrätykseen ja rikkinäiset roskikseen. Mieti, mitä oikeasti tarvitset ja käytät. Vaikka keittiössä olisi kohtalaisen paljon säilytystilaa, kaapit alkavat helposti pursuilla, kun niihin tunkee ”saatan joskus tarvita tätä” -tavaroita.

8 Pidä imuri helposti saatavilla

Keittiö näyttää siistimmältä ja siellä on kivempi tallustella, kun lattia ei ole täynnä muruja ja muuta pientä roskaa. Imuriin tulee tartuttua usemmin, kun sitä ei tarvitse kaivella kovin hankalasta paikasta. Itse imuroin keittiön kerran tai pari viikossa myös siksi, että ruokapöytämme alla on villamatto – ihanaan uuteen mattoon voit tutusta täällä. Imurointi on tunnetusti villamaton parasta hoitoa.

9 Pyyhkäise pinnat joutessasi

Pintojen pyyhkiminen on pieni homma, mutta vaikuttaa paljon keittiön siisteyteen. Varsinkin sormenjäljet ovissa näyttävät epäsiisteiltä. Itse tykkään usein pyyhkäistä kaappien ovet, tasot ja vesihanan sekä puhdistaa komposiittialtaan samalla, kun odottelen aamuteen hautumista. Liesi kannattaa puhdistaa aina ruoanvalmistuksen jälkeen. Näin lika ei jämähdä ja liesi on puhdas, siisti ja heti valmis seuraavaan käyttökertaan.

Näppäriä siivousvinkkejä keittiöön löydät esimerkiksi Marttojen sivuilta.

10 Älä pursuta roskista ja kierrätysastioita

Vie pullot, tölkit, pahvit, paristot ja lasit säännöllisesti kierrätettäviksi. Keittiötä on vaikeaa pitää siistinä, jos joka paikka pursuaa kierrätykseen menevää tavaraa. Varsinkin, jos niille ei ole omaa paikkaa ja ne lojuvat kasseissa odottamassa pois viemistä. Sama pätee roskikseen ja biojäteroskikseen. Sain lapsena mummoltani hyvän neuvon: vie aina jotakin mennessäsi. Tätä kun noudattaa, roskia ja kierrätystavaroita ei pääse kertymään hallitsemattomasti.

Tässä oli varmasti vain pieni osa kaikista hyvistä keinoista pitää keittiö järjestyksessä. Millaisia konsteja sinä käytät? Kommentoi alle!

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

4 Replies to “10 keinoa pitää keittiö siistinä

  1. Onpa hieno veitsiteline. Haluan sellaisen :-). Muut vinkit on myös ihan tarpeen. Yritän itse aina kerran viikossa katsoa että kaikki ylimääräinen ja turha tavara poistuu keittiöstä. Meillä on paljon laskutilaa ja senhän tietää mitä siitä seuraa. Säläkori on jo käytössä mutta nyt taidankin siirtää sen yhteen vetolaatikkoon ; mitä sitä suotta pitää näkösällä.

  2. Hei, onpa kerrassaan kiva kuulla, että sait jotain vinkkiä postauksestani. Juu, laskutilalla on kumma taipumus täyttyä. Kun tilaa on, miksei sitä käyttäisi 🙂 Mutta kyllähän silmä lepää, kun on vähän avaraakin (tyhjääkin) tilaa näköpiirissä.
    Mukavaa syksyn jatkoa!

  3. Hei Ilona,
    Mitä materiaalia keittiön pöytälevy on ja mistä se on hankittu (ja miten hintava se on?)

    T. Jaana

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *