Charlotte russe kesäiseen kahvipöytään

Juhlimme toissaviikolla esikoisemme syntymäpäivää, ja päätin sen kunniaksi leipoa elämäni ensimmäisen Charlotte russen. Yleensä leivon synttäreille ja muihin juhliin sokerikakkupohjaisen täytekakun tai keksipohjaisen juustokakun, mutta nyt halusin tehdä jotakin erikoista ja ennen kokeilematonta.

Olihan juhlatilannekin ainutlaatuinen: Sen lisäksi, että lapsi täytti 19, hän oli saanut lukion päätökseen, kirjoittanut ylioppilaaksi ja saanut varmistuksen opiskelupaikasta yliopistosta. Olen niin ylpeä hänestä! Nuoremman lapsen kesälomakin oli alkanut ja hän oli saanut upean todistuksen koulusta. Itse sain rakkaan ystäväni pitkästä aikaa kylään. Oli siis monta hyvää syytä tehdä tavallisuudesta poikkeava kakku.

Charlotte russe on alun perin venäläinen jälkiruoka, jonka kehitti Aleksanteri I:n ranskalainen kokki 1700-luvulla. Suussa sulava, näyttävä kakku upeasti kesäisen kahvipöydän kaunottareksi.

Poimin ohjeen Yhteishyvä-lehden ruokaliitteestä ja muokkasin sitä pikkuisen omiin tarpeisiin sopivaksi. Täytteeseen olisi pitänyt laittaa alkuperäisen ohjeen mukaan kolme desiä kermaa, itse laitoin vain kaksi, ja vähensin siksi myös yhden liivatelehden. Kakusta tuli näinkin ihan tarpeeksi muhkea.

Aloita kakun tekeminen leipomalla ensin kääretorttu. Jos vaikka mökillä ei ole uunia tai et jaksa kuumalla kelillä paistella torttupohjaa, voit tehdä Charlotte russen kaupan valmiista kääretortusta. Silloin selviät pelkillä ”viileillä työvaiheilla”.

Kääretorttu

4 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

1/2 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

n. 2 dl mansikkahilloa

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi seos vaahtoon ja kääntele nuolijalla tasaiseksi.

Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille ja paista 200-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia.

Ripottele sokeria puhtaalle leivinpaperille ja kumoa torttulevy sen päälle. Irrota päällimmäinen leivinpaperi varovasti ja anna tortun jäähtyä. Levitä hillo torttupohjalle ja kääri tiukalle rullalle. Jos on aikaa, anna rullan levätä jääkaapissa pari tuntia tai vaikka seuraavaan päivään.

Täyte

5 kpl liivatetta

200-250 g tuoreita tai pakastettuja mansikoita

2 dl kuohukermaa

1 purkki (200 g) vaniljatuorejuustoa

1 purkki (200 g) vaniljarahkaa

2 rkl sitruunanmehua

Liota liivatteita kylmässä vedessä 10 minuuttia.

Huuhtele, perkaa ja soseuta tuoreet mansikat tai sulata ja soseuta pakastemansikat.

Vaahdota kerma. Sekoita tuorejuusto, rahka ja mansikkasose toisessa kulhossa.

Kuumenna sitruunanmehu kiehuvaksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota ne kuumaan nesteeseen. Valuta seos hiljalleen mansikkatäytteeseen ja sekoita koko ajan. Lisää kermavaahto varovasti sekoittaen.

Kakun kasaaminen

Vuoraa pyöreäpohjainen, noin 2-litrainen leivontakulho tuorekelmulla.

Leikkaa kääretorttu reilun sentin viipaleiksi. Vuoraa kulho viipaleilla.

Kaada täyte keskelle ja tasoita pinta. Peitä kakku kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia. Itse hyydytin kakkua vuorokauden.

Koristelu

Kinuskikastiketta, mansikoita, orvokkeja

Kumoa kakku vadille ja poista kelmu kakun päältä.

Koristele kinuskikastikkeella ja halutessasi mansikoilla. Itse oikaisin hieman: en tällä kerralla tehnyt kinuskikastiketta itse, vaan käytin kaupan valmista kinuskikastiketta. Koristeiksi laitoin muutaman orvokinkukan, jotka kävin poimimassa pihalta.

Sitten vain maistelemaan mehevää Charlottaa!

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *