Helpot ja nopeat rahkamunkit vievät kielen mennessään

Meidän vappumunkkien meinasi käydä köpelösti! Vähältä piti, ettemme olisi saaneet omatekoisia munkkeja ollenkaan.

Tajusin vasta vappuaattona, ettei meillä ole lämpömittaria, jonka mittausalue ulottuisi 180 asteeseen eli optimaaliseen munkkien paistolämpötilaan. Kokenut munkinpaistaja selviää toki ilman mittariakin ja testaa lämpötilan vaalealla leipäpalalla tai taikinanpalalla: öljy on sopivan kuumaa, kun pala ruskistuu noin minuutissa. Mutta huonolla tuurilla tai taidolla öljy on siinä vaiheessa jo liian kuumaa ja liekit lähellä…

Jos öljy pääsee ylikuumenemaan, se voi syttyä palamaan. Pelkään tulipaloa ja siksi haluan seurata öljyn lämpötilaa mittarista. Sitä paitsi, liian kuumassa öljyssä munkin pinta palaa, mutta sisus jää raa’aksi. Jos rasva taas ei ole tarpeeksi kuumaa, se imeytyy munkkiin.

Hirveän metsästyksen jälkeen löysin Clas Ohlsonilta kätevän leivontaan ja ruuanlaittoon sopivan digitaalisen lämpömittarin ja vieläpä erittäin kohtuullisen hintaan. Mittari maksoi 15 euroa ja sillä on kahden vuoden takuu. Minulla kävi tuuri, sillä hyllyssä oli enää yksi mittari jäljellä. Jippii, meidän vappumunkit oli pelastettu.

Nyt voin paistaa munkkeja turvallisesti milloin vain. Tällä kerralla paistoin rahkamunkkeja. Pienet pikamunkit on helppoa pyöräyttää silloinkin, kun ei ole liiemmin aikaa kohotella taikinaa. Mutta voivatko leivinjauheella kohotetut munkit oikeasti olla hyviä? Kyllä voivat. Rahkamunkit ovat niin pehmeitä ja meheviä, että maistuvat muulloinkin kuin vappuna.

Tässäpä ohje. Kannattaa kokeilla, sillä munkit vievät kielen mennessään.

Rahkamunkit, n. 20 kpl

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
50 g voita
250 g rahkaa
1 muna

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä

Pinnalle:
Hienoa sokeria

* Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja jäähdytä. Sekoita voisula, muna ja rahka keskenään ja lisää jauhoseokseen. Kääntele taikina tasaiseksi ja anna levähtää hetken.

* Pyörittele taikinasta jauhotetuin käsin pieniä taikinapalloja. Anna pallojen levätä liinan alla hetki. Itse lepuutin palleroisia 15-20 minuuttia ja aloin sillä välin kuumentaa öljyä.

* Kuumenna öljy kattilassa 180 asteiseksi. Laske reikäkauhalla 4-5 taikinapalloa kerrallaan öljyyn ja paista ne kauniin ruskeiksi n. 3-4 minuuttia. Kääntele munkkeja kypsentämisen aikana, jotta ne kypsyvät tasaisesti.

* Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Pyörittele ne lämpiminä sokerissa. Pikamunkit ovat parhaimmillaan tuoreena.

Hyvää vappua!

 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *