Täydellinen teehetki ja hyvän teen salaisuus

Sisältää mainoslinkkejä, linkit on merkitty *-merkillä.
Vedenkeitin saatu blogin kautta Mastermark Brands Oy:ltä.

Huono tee saa minut pahalle tuulelle. Välillä tuntuu, että varmimmin saan hyvää teetä, kun haudutan sitä itse kotikeittiössä. Ravintoloissa ja kahviloissa, huoltoasemista puhumattakaan, teeosaaminen on usein valitettavan heikolla tolalla.

Kamalinta on tee, jota kutsun tiskivesiteeksi. Sitä tehdään lätkäisemällä keltainen teepussi väljähtäneeseen, kauan seisoneeseen ja haaleaan veteen. Usein tilaankin kahvilassa suosiolla kahvin, vaikka muuten juon sitä harvoin. Kahvia useimmissa paikoissa sentään osataan valmistaa kunnolla. Välillä hörpin miehen mukista kahvia, kun tilaamani tee maistuukin huonolta.

Ihmettelen usein, miksei teehen panosteta samalla tavalla kuin kahviin. Hyvän teen valmistaminen on kuitenkin varsin yksinkertaista eikä vaadi kummoisia välineitä. Tarvitaan laadukasta teetä, puhdasta oikean lämpöistä vettä ja sopiva haudutusaika. Olen samoilla linjoilla Teen Ystävät ry:n perustajan Pirkko Arstilan kanssa: ”Huonoa teetä ei ole, on vain huonosti valmistettua teetä.”

Irtoteetä vai pussiteetä?

Se, millaisesta teestä kukin pitää, on makuasia. Itse juon yleensä irtoteetä, aamuisin *mustaa irtoteetä ja myöhemmin päivällä myös *vihreää irtoteetä. Nautin teen hauduttamisesta ja tykkään rauhoittua teekupin ääreen. Teekupin äärellä aamu alkaa hyvin.

Pussiteetä juon harvoin. Sen huono puoli on se, että teelehdet on murskattu pieniksi. Ne hautuvat hetkessä ja teestä tulee herkästi kitkerää – varsinkin, jos jättää pussin mukiin muhimaan. Haudutusaikaan pätee nyrkkisääntö, mitä suuremmat teelehdet, sitä pidempi haudutusaika.

Näppärä vedenkeitin

Kuumennan teeveden tavallisella vedenkeittimellä, nykyään kuvissa näkyvällä *Eva Solon Rise-vedenkeittimellä. Sillä kiehauttaa kupin vettä hetkessä. Keitin on huomattavasti hiljaisempi kuin vanha vedenkeittimeni. Erityisesti tykkään Risen minimalistisesta muotoilusta ja yksinkertaisesta tyylikkyydestä. Keitin sopii sisustukseen ja kannu on kaunista katseltavaa myös kahvipöydässä. Hetken mietin, valitsisinko valkoisen vai mustan keittimen. Päädyin mustaan, sillä se tuo keittiöömme enemmän särmää.

Kevyt kannu on helppo täyttää suoraan kannen aukosta kalkkisuodattimen läpi ja läpinäkyvä mitta-asteikko kertoo, kuinka paljon kannussa on vettä. Hieman vain ihmetyttää se, ettei kannussa ole avattavaa kantta. Toisaalta, eipä kannu vedenkeitossa kauheasti pääse likaantumaan. Kalkinpoisto onnistuu ilman kanttakin, kiehuttelemalla vettä ja seisottamalla kannussa etikkavesiseosta.

Teenjuojalle hyvä apu olisi vedenkeitin, jossa on lämpötilan säädin, mutta toistaiseksi olen pärjäillyt hyvin ilmankin. Jos oikein haluaisin hifistellä, käyttäisin ajastinta tai munakelloa haudutusajan mittaamiseen. Mutta kännykän kello ja mututuntuma ajavat saman asian.

Olen ainoa teenjuoja meidän perheessä, joten valmistan teen siivilän avulla suoraan mukiin, en kannuun. Olen huomannut, että siivilä on paras. Esimerkiksi teepallon sisällä suuret teelehdet eivät pääse avautumaan kunnolla eikä teen aromi oikein uutu veteen.

Ruostumattomasta teräksestä tehty siivilä ei paljoa maksa ja kestää iät ja ajat. Omani on ollut käytössä monta kymmentä vuotta. Siivilöitä on yksikahvaisia ja kaksikahvaisia. Itse käytän yksikahvaista, ja kaksikahvainen minulla on varasiivilänä ja vieraita varten.

Kun teetä keittelee, kokeilee ja maistelee, löytää oman maun mukaisen tapansa valmistaa hyvää teetä.

hyvän teen salaisuus

  • Käytä teen valmistamiseen aina raikasta, kylmää vettä. Tee rakastaa happea, koska se auttaa maun kehittymisessä. Tyhjennä vedenkeitin jokaisen käyttökerran jälkeen. Se vähentää kalkinmuodostumista.
  • Sopiva teeveden lämpötila riippuu teelaadusta. Musta tee kestää kuumaa, jopa kiehuvaa vettä, mutta vihreä tee tarvitsee noin 60–80–asteista, juuri kiehumispisteeseen kuumennettua vettä. Liian kuuma vesi tekee teestä kitkerää. Teelaatujen välillä on melko suuria eroja, joten oikea veden lämpötila kannattaa tarkistaa teepaketin kyljestä.
  • Sopiva teelehtien määrä on yleensä yksi teelusikallinen isoa kuppia (2 dl) kohden. Annostelua voi muuttaa oman maun mukaan. Itse tykkään aika vahvasta teestä, joten saatan laittaa lehtiä vähän enemmän.
  • Vihreää ja valkoista teetä haudutetaan yleensä 2–3 minuuttia. Pidemmälle käsitelty musta tee ei ole haudutusajan suhteen niin tarkka. Sitä voi hauduttaa 3–5 minuuttiakin. Sopiva haudutusaika on osittain makuasia, mutta liian pitkä hauduttaminen tekee teestä kitkerää. Pussiteelle riittää pienen hetken haudutus.

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

3 Replies to “Täydellinen teehetki ja hyvän teen salaisuus

    1. Olepa hyvä vain. Kiva, jos sait jotain vinkkiä jutusta. Toivottavasti olet tyytyväinen vedenkeittimeen. Valkoista en ole nähnyt livenä, mutta ainakin tuo musta on kaunis ja näppärä.
      Mukavia teehetkiä sinne!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *