Tarvitsimme tulevan kotimme vaatehuoneeseen näppärän ja edullisen säilytyskokonaisuuden, jonka avulla pienen tilan saisi hyödynnettyä tehokkaasti. Kaavailin sinne Ikean Boaxelia ja suunnittelin kokonaisuuden valmiiksi suunnitteluohjelmalla. Toinen vaihtoehto oli Jonaxel, sekin on Ikean tuotantoa. Lue tästä, kumpaan vaihtoehtoon lopulta päädyimme ja miksi.
Tulevassa kodissamme on pieni vaatehuone makuuhuoneen yhteydessä. Olen siitä aivan innoissani. Kyseessä on siis oikea huone, jonka sisään voi kävellä ja jossa mahtuu halutessan jopa pukeutumaan. Minulla ei ole koskaan ennen ollut oikeaa vaatehuonetta. Nykykodissamme on peililiukuovilla varustettu, seinän levyinen kaappi, ja sekin on todella kätevä.
Rakentaja oli jättänyt vaatehuoneen tyhjäksi, jotta asunnon ostaja voi laittaa sen mieleisekseen. Tilaa on vain kolme neliömetriä. Tarvitsimme näppärän säilytyskokonaisuuden, jonka avulla pienen tilan saisi hyödynnettyä tehokkaasti. Edullinenkin sen piti olla, koska muutostöihin varattu budjetti on jo ylittynyt ja koetan kiristää loppumetreillä kukkaronnyörejä. Vaihdatimme muun muassa vaatehuoneeseen liukuoven tavallisen oven tilalle.
Kaavailin vaatehuoneeseen alunperin Ikean Boaxelia ja suunnittelin kokonaisuuden valmiiksi suunnitteluohjelmalla. Toinen vaihtoehto oli Jonaxel, sekin on Ikean tuotantoa.
Jotta sain hyödynnettyä vastakkaiset seinät mahdollisimman tarkkaan ja tehokkaasti, jouduin lopulta suunnittelemaan toisen kokonaisuuden Boaxelista ja toisen Jonaxelista. Mitoitukset menevät noissa tuotesarjoissa vähän eri tavoin. Vaikka molemmat ovat muunneltavia, ihan kaikkeen ne eivät taivu. Ikean sivuilla on suunniteluohjelma, jonka hahmotteleminen käy näppärästi.
Suunnitelmat taskussa kävimme miehen kanssa ostamassa molempien kokonaisuuksien osaset ja palasimme asunnolle rakentelemaan.
Lue tästä, mihin vaihtoehtoon lopulta päädyimme ja miksi.
Helppo homma
Rakensimme ensin Jonaxel-kokonaisuuden, 207 cm korkean ja 99 cm leveän. Se istui seinälle kuin nakutettu eikä hukkatilaa jäänyt. Kokonaisuus oli helppo rakennella, vaikka ohjeet olivatkin aluksi paikoitellen mystisiä. Osat vain naksauteltiin ja naputeltiin yhteen. Mukaan otettua akkuporakonetta tai muita työkaluja ei tarvittu. Hyvin suunniteltu on helppo tehdä.
Jonaxel-kokonaisuutemme on syvyydeltään 52 cm ja se seisoo tukevasti pystyssä. Kun koreihin, hyllyille ja tankoihin tulee tavaraa, siitä tulee vielä vakaampi. Emme kiinnittäneet sitä seinään, koska meillä ei ole enää pieniä lapsia, jotka kiipeilisivät tai kiskoisivat tavaroita kumoon.
Muutos suunnitelmaan
Toiselle seinälle kaavailemani Boaxel-säilytusjärjestelmä sen sijaan perustuu siihen, että seinään kiinitetään kiinnityskiskoja. Kiskoissa oleviin reikiin naksautellaan kannattimet, joiden varaan hyllyt ja korit ja muut sisusteet puolestaan naksautellaan.
Vaikuttaa helpolta vai mitä? Vaan eipä ollutkaan. Kiinnityskiskot olisi pitänyt saada kohdistettua seinälle niin, että ne saa kiinnitettyä seinän puisiin osiin, ei kipsilevyyn. Vastaan tuli sama ongelma kuin niin usein muulloinkin: missä kohdin puukoolaukset menevät?
- Edellisellä kerralla pääsimme helpommalla. Lue tämä postaukseni: Hyllyt varastoon helposti ja edullisesti.
Koputtelimme ja nakuttelimme seinää ja teimme ohuella naulalla ”pistokokeita”. Lopulta löytyi yksi pystypuu. Puukoolausten väli on usein 60 cm, mutta puut olivat suunnitelman kannalta epäedullisissa kohdissa.
Hirveän pähkäilyn ja tuskailun jälkeen päädyimme siihen, luovumme seinälle ripustettavasta Boaxelista ja laitamme tällekin seinälle lattialla seisovan Jonaxelin. Näin meidän ei tarvinnut rikkoa seinää eikä miettiä, kestääkö kipsilevy varmasti kaiken painon ja väännön, mikä hyllyistä ja tavaroista kertyy.
Palautimme Boaxel-osat ja ostimme tilalle lisää Jonaxelia. Rakentelimme toiselle seinälle 124 cm leveän ja 140 cm korkean kokonaisuuden.
Jos vaatehuoneen seinät olisivat olleet joka kohdasta puuta, olisin valinnut Boaxelin. Se on mielestäni monipuolisempi ja sitä voi helpommin muunnella myöhemmin, jos tarpeet muuttuvat. Mutta on Jonaxelkin mainio vaihtoehto. Olen huojentunut siitä, ettei seiniin tarvinnut kajota. Kokonaisuudesta tuli oikein kiva. Tuskin maltan odottaa, että pääsen täyttämään sitä.
Käänsimme vielä tämän alla näkyvän kokonaisuuden toiste päin: hyllyt alapuolelle ja vaatetangot yläpuolelle. siitä en vain muistanut ottaa enää kuvaa.