Kannattiko muuttaa pienempään kotiin?

Kirjoitin tämän vuoden alussa postauksen Pitäisikö muuttaa pienempään asuntoon? Juttu on ollut viime aikoina blogini luetuimpia, joten aihe näyttää mietityttävän muitakin. Vastaus otsikon kysymykseen jäi tuolloin auki mutta nyt ajattelin jatkaa samasta aiheesta ja kertoa, kannattiko muuttaa pienempään kotiin. Mitkä ovat pienemmän kodin hyödyt ja haitat?

Jos olet seurannut blogiani, tiedät, että pohdintani pienempään kotiin muuttamisesta ei jäänyt pelkästään ajatuksen asteelle. Myimme kotimme ja muutimme 105 neliön rivitaloasunnosta 30 neliötä pienempään erillistaloon.

Entisessä kodissamme oli kaksi kerrosta ja viisi huonetta plus erillinen keittiö, kylppäri, pikkuvessa ja sauna. Nykyisessä kodissamme on yksi kerros ja kolme huonetta, kylppäri ja sauna. Keittiö ja olohuone ovat samassa avarassa tilassa.

Kannattiko muuttaa pienempään kotiin? Vastaus on yksinkertaisesti sanottuna: kyllä! Pienemmässä kodissa on omat hyvät ja huonot puolensa, mutta vaaka kallistuu positiivisen puolelle.

Vähemmän asumiskuluja

Pienemmän asunnon ehkä merkittävin hyöty liittyy asumiskustannuksiin. Jos asut taloyhtiössä, maksat yhtiövastiketta, jonka hinta määräytyy neliöiden mukaan. Mitä pienemmässä asunnossa asut, sitä vähemmän yhtiövastiketta maksat. Usein myös taloyhtiössä tehtäviä korjauksia ja remontteja maksetaan neliöiden mukaan. Tämä oli aiemman, ison asunnon ikävin puoli. Tonttivastikekin menee neliöiden mukaan, jos asunto on rakennettu vuokratontille.

Olen huomannut, että sähkölasku on muuton jälkeen pienentynyt. Pienempään asuntoon mahtuu vähemmän kaikenlaisia sähkölaitteita ja lämmittämiseen ja ilmanvaihtoon kuluu vähemmän energiaa. Meillä on pörssisähkö, joten seuraan sähkön hintaa ja vältän uunin lämmityksiä, imurointeja ja pyykinpesuja silloin, kun sähkö on kallista. Saunaa aion lämmittää vain silloin, kun sähkö on edullista tai todella edullista.

Myös vettä kuluu nykyään vähemmän, mutta se johtunee pääasiassa siitä, että meillä on huoneistokohtainen vesimittari. Maksamme vedestä siis todellisen kulutuksen mukaan ja se pistää kummasti käyttämään vettä harkitummin. Esimerkiksi pyykki- ja astianpesukonetta pyöritän selvästi harvemmin kuin aikaisemmin eli vasta, kun kone on oikeasti täynnä. Olemme opetelleet, nuoriso mukaan lukien, olemaan lotraamatta puolta tuntia lämpimässä suihkussa. Suihku on nimittäin melkoinen vesisyöppö.

Edullisempaa kalustaa, sisustaa ja remontoida

Pienempi asunto on siinäkin mielessä isoa ekologisempi, ettei sen sisustamiseen tarvitse hankkia lukuisia huonekaluja, verhoja ja valaisimia, koska sinne ei yksinkertaisesti mahdu. Uskon, että tämä tarkoittaa säästöä jatkossa.

Myös remontoitavia neliöitä on vähemmän. Jos haluat vaikka maalata seinät tai uusia lattian, isommassa asunnossa joudut pulittamaan jo pelkästään tarvikkeista enemmän ja myös työaikaa kuluu enemmän. Meidän kotimme on uudiskohde, joten remontoitavaa ei ihan heti ole tiedossa. Mutta jossain vaiheessa sekin on ajankohtaista.

Onko se liian ahdas?

Ennen muuttoa olin vähän huolissani, tuntuuko uusi koti ahtaalta. Ei tunnu, koska talossamme on huomattavasti isommat, melkein lattian rajasta lähtevät ikkunat ja korkeammat huoneet kuin vanhassa kodissa. Se lisää todella paljon asunnon avaruutta. Tilantuntu voi siis tulla muustakin kuin isoista neliöistä.

Ahtauden tunnetta vähentää myös se, että karsin tavaraa TODELLA paljon ennen muuttoa. Tuntui huojentavalta päästä turhasta tavarasta eroon ja säilyttää vain kaikkein tärkeimmät. Koti ei tunnu ahtaalta, kun se ei ole täynnä tavaraa.

Siivoaminen sujuu joutuisasti, kun neliöitä on vähemmän eikä esimerkiksi imuria tarvitse raahata ylä- ja alakerran välillä. Teen pientä ylläpitosiivousta oikeastaan päivittäin, pyyhkäisen keittiön tason, altaan ja kaapinovia tarpeen mukaan, imuroin hiekat eteisestä, puhdistan peilit ja peililiukuovet, mitä milloinkin. Mattoja en ole tampannut vuosikausiin – nykykäsityksen mukaan mattojen imurointi on niiden parasta hoitoa – mutta jos tamppaisin, selviäisin siitäkin hommasta vähemmällä, koska mattoja on nyt vähemmän.

Yksinkertaistetusti voisin sanoa, että pienemmässä kodissa on helpompaa, nopeampaa ja halvempaa. Mutta ei se aina niin ole. Jos kaikille tavaroille ja toiminnoille ei ole tilaa, arki voi myös vaikeutua.

On hieman hankalaa, jos imuria on pidettävä eteisen nurkassa, pyykit kuivuvat olohuoneessa ja urheiluvälineitä on kaikki paikat täynnä. Tai jos pitää siirrellä huonekaluja alta pois, että mahtuu tekemään jotakin, vaikka silittämään tai jumppaamaan. Itselläni on tapana tehdä pilatesharjoituksia kotona useamman kerran viikossa, ja siihen tarvitaan onneksi vain muutama neliö tyhjää lattiapintaa.

Sopu sijaa antaa

Asunnon sopivaan kokoon vaikuttaa tietenkin se, montako ihmistä siellä asuu. Meillä on kotona vaihtelevasti 1-4 henkilöä. Jos olen kotona yksin tai kumppanini kanssa, tilaa on sopivasti, ehkä jopa ruhtinaallisesti, enkä todellakaan kaipaa lisää neliöitä. Kokkailen ja syön keittiösopessa, rentoudun sohvalla olkkarissa, teen töitä työhuoneessa ja nukun makkarissa. On tilaa olla ja hengittää eikä tarvitse jonottaa vessaan tai suihkuun.

Ongelma on se, ettei aikuistuneilla nuorilla ole enää omia huoneita eikä siten omaa tilaa. Tämä on uuden, pienen kotimme suurin haittapuoli. Kun jompikumpi on kotona, hän joutuu majailemaan samassa huoneessa, jossa on työpisteeni. Nuoren makuusoppi on erotettu rimaseinällä omaksi tilakseen ja ratkaisu on mainio, mutta eihän se omaa huonetta vastaa. Koetan olla häiritsemättä nuorta, kun hän nukkuu tai muuten tarvitsee omaa tilaa, ja teen silloin töitä läppärillä keittiönpöydän ääressä.

Koska meillä on vain yksi vessa-kylpyhuone, välillä sinne syntyy vääjäämättä jonoa, kun on useampi ihminen kotona. Keittiössä on ahtaampaa kokkailla monen yhtä aikaa ja toisinaan on vaikeaa keskittyä mihinkään, kun joku luukuttaa musiikkia tai katselee kisavideoita kännykästä niin kovalla äänellä, että koko talo raikaa.

Vielä en tiedä, miten järjestämme nukkumiset ja muut, kun molemmat nuoret ovat kotona yhtä aikaa. Pienessä asunnossa on vaikeaa majoittaa isompaa porukkaa tai järjestää isompia juhlia. Onneksi synttärit, rippijuhlat ja lakkiaiset on meillä jo juhlittu.

Mutta kyllä sopu sijaa antaa. Loppujen lopuksi olemme pärjänneet hyvin, kun kaikki ovat joustavia ja sopeutuvaisia ja ottavat muut huomioon.

Olen todella onnellinen ja iloinen siitä, että uskalsin vaihtaa isommasta asunnosta pienempään. Ratkaisu ei ollut helppo, mutta se kannatti. Olen sitä mieltä, että kun lapset ovat aikuistuneet, ihminen voi olla terveellä tavalla itsekäs ja ajatella omaa hyvinvointiaan ja talouttaan. Turhia huoneita ja neliöitä ei kannata pitää tyhjän panttina, jos niitä käytetään vain silloin tällöin.

Mitä mieltä sinä olet? Oletko kenties muuttanut tai harkinnut muuttavasi pienempään kotiin?

Vinkki

Otahan Instagram-tilini seurantaan: instagram/sisustusilona. Sieltä näet kuvia, tarinoita ja feed-postauksia sekä vanhasta että uudesta kodistamme.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *