Keittiöremontti tulossa? 7 vinkkiä vanhan keittiön kierrättämiseen

Päätimme myydä vanhan keittiön kalusteet keittiöremontin alta pois. Myyminen ei ollut ihan mutkatonta, vaan monta asiaa piti ottaa huomioon ja järjestää. Stressikäyräni kipusi välillä melkoisen korkealle, mutta koko homma oli vaivan arvoista. Lue tästä vinkit vanhan keittiön kierrättämiseen.

Sain kivan viestin. Eräs pariskunta osti viime kesänä vanhan keittiömme remontin alta ja vei sen mökilleen. Nyt he lähettivät keittiöstä kuvia. Keittiö näytti tosi nätiltä ja kodikkaalta! Tulin hirveän iloiseksi, kun näin vanhat, tutut kalusteet uudessa kodissa, ja sain kuulla, että ostajat olivat hankintaansa tyytyväisiä.

Jos olet seurannut blogiani, tiedät, että teimme viime kesänä keittiöremontin. Vanha keittiö piti tietenkin purkaa alta pois, ja päätimme koettaa myydä sen, koska kalusteet olivat hyvässä kunnossa. Kokonaisen keittiön myyminen ei ollut helppo homma, mutta silti se oli parempi vaihtoehto kuin kärrätä käyttökelpoiset kodinkoneet ja kalusteet kaatopaikalle.

 Kokosin tähän kokemuksiani ja vinkkejäni keittiön kierrättämiseen.

 

Mieti, myytkö purettuna tai purkaako ostaja

Vanhan keittiön myymisessä pääasia ei meille ollut se, että saisimme siitä rahaa, vaan se, että kalusteet pääsisivät hyötykäyttöön. Ajattelin ensin, että annamme vanhan keittiön ilmaiseksi sellaiselle ostajalle, joka purkaa sen itse ja vie pois. Samalla säästäisimme purkuhinnan 445 euroa, kun keittiöfirman ei tarvitsisi purkaa vanhaa keittiötä.

Aloin kuitenkin epäröidä. Entä jos ostaja on kokematon tai tumpelo? Mitä jos purkaminen sujuu tuskaisen hitaasti eikä vanhaa keittiötä ole ajoissa purettu ja kuljetettu pois uuden alta? Tai jos purkaja mokaa ja hajottaa jotakin, kuten vaikka seinän, lattian tai vesi- tai sähköjohtoja?

Päätimme sittenkin antaa keittiöfirman purkaa keittiön ja myydä sen valmiiksi purettuna. Laitoimme hinnaksi saman viitisensataa euroa, mitä purku kustansi.

Ajoita oikein 

Valmiiksi puretun keittiön myymisessä oli se ongelma, että ostajan piti tulla noutamaan se täsmälleensinä päivänä, kun keittiöfirma oli sen purkanut. Jouston varaa ei ollut, sillä uudet koneet ja kalusteet olivat tulossa seuraavana päivänä, eivätkä kaikki tavarat olisi mahtuneet meille yhtä aikaa mihinkään.

Piti siis löytää ostaja, joka pystyy sopeutumaan aikatauluihimme. Toivottu noutopäivä kannattaa ehdottomasti mainita jo myynti-ilmoituksessa, jotta mahdolliset ostajat ovat tietoisia aikataulusta.

Ota kunnon kuvat ja mitat myynti-ilmoitukseen

Hyvät kuvat myyvät, joten myynti-ilmoitukseen kannattaa ottaa kunnolliset kuvat. Siivosin ja puunasin myös keittiön ennen kuvien ottamista, piilotin irtotavarat tasolta ja pöydältä lojumasta ja laitoin kukkia maljakkoon.

Ratkaisevaa on kuitenkin se, miten hyvin kalusteet sopivat ostajan keittiön mittoihin. Ota siis mahdollisimman tarkat mitat, kaappien leveys, syvyys, korkeus ja kerro ne myynti-ilmoituksessa.

Pohjapiirros on iso plussa. Onnistuin löytämään vanhan keittiömme pohjapiirroksen laatikoiden kätköistä. Otin siitä kuvan ja liitin myynti-ilmoitukseen, jonka laitoin tori.fi-sivustolle. Yleensä käytän Facebookin paikallisia myyntiryhmiä, mutta nyt halusin tavoittaa laajemman kohderyhmän.  

Sovi kodinkoneiden nouto ajoissa

Vanhat kodinkoneet myimme erikseen muutamalla kympillä per kone: ikivanhan keraamisen lieden (menivät ostajan sijoitusasuntoon), kohtalaisen uuden astianpesukoneen (nuorelle pariskunnalle) ja mikroaaltouunin + kahvinkeittimen + vedenkeittimen (opiskelijalle). Kaupat syntyivät nopeasti, kun myyntihinta oli tarpeeksi matala. Jääkaappi ja pakastin saivat jäädä uuteen keittiöön, koska kaiken uudistamiseen eivät rahat riittäneet.
 
Lieden ja astianpesukoneen myynti ja nouto piti ajoittaa niin, että ostajat noutavat ne ennen keittiön purkamisen alkua. Siksi olimme valmiita joustamaan ostajien tarpeiden mukaan. Jouduimme esimerkiksi olemaan ilman uunia ja keittotasoa toista viikkoa ennen remontin alkamista.
 
Itse remonttiin meni vielä viikko, joten ruokaa ei meillä tehty moneen viikkoon. Olimme eväslinjalla, ja sen mitä lämmitimme, lämmitimme mikroaaltouunissa. Mikroaaltouunin, vedenkeittimen ja kahvinkeittimen myin vasta remontin valmistumisen jälkeen, kun uudet oli hankittu.
 
 

Pyydä varausmaksu

Hieroimme kauppoja keittiöstä monen ostajaehdokkaan kanssa, mutta homma tyssäsi siihen, kun yksi ostaja joutui sairaalaan, toisen oma remontti viivästyi, kolmannelta hajosi auto, neljäs lähtikin lomalle… Kärsivällisyyttä siis tarvitaan! 
 
Epämääräisten selitysten jälkeen löytyi lopulta ostajat, joihin tunsin voivani luottaa. Intuitioni sanoi, että tässä he nyt ovat – ja aidosti innostuneita keittiöstämme.
 
Halusin silti varmistaa, että ostajat myös noutavat kalusteet. Keittiöremontin alkamispäivä oli lyöty lukkoon eikä sitä voinut enää lähteä muuttelemaan. Niinpä pyysin heiltä 150 euron varausmaksun. Se oli ostajapariskunnalle ok, ja he pulittivat maksun samalla, kun kävivät katsomassa keittiötä paikan päällä ja varaamassa sen. Loppusumman he maksoivat, kun hakivat keittiön.
 
 

Varoita keittiön purkajia

Vanhan keittiön purkaminen on helpompaa ja nopeampaa, kun sen voi hajottaa. Jos kaapit, laatikot, ovet, taso ja muu pitää saada irti ehjinä, homma on hitaampaa ja vaatii huolellisuutta. Keittiöfirmalle ja purkajille kannattaa korostaa etukäteen, ja muistuttaa vielä paikan päällä, että keittiö menee myyntiin ja kalusteiden pitää säilyä ehjinä.
 
Meidän keittiömme purkajat olivat kokeneita ja saivat kaiken kunnialla irti. Muutama pieni lohkeama tuli johonkin kaapin nurkkaan tai oven kulmaan, mutta ei onneksi kovin näkyvälle paikalle.
 
 

Laita kädet ristiin ja toivo parasta

Stressikäyräni oli purkupäivänä ihan tapissa. Katselin järkyttyneenä, millainen määrä tavaraa keittiöstä irtoaa. Osa kaapeista piti raahata pihalle (onneksi ei satanut), kun sisätilat alkoivat täyttyä ja kulkemaankin piti mahtua. 

Samaan aikaan sisään kannettiin uusia kodinkoneita, integroitava liesi, astianpesukone, mikroaaltouuni (kuljetus tulikin päivää aiemmin kuin alun perin piti). Voi taivas, sitä sekamelskaa ja tavarapaljoutta.

Siinä vaiheessa en voinut muuta kuin toivoa ja luottaa, että vanhan keittiön ostajat saapuvat ajallaan noutamaan puretut kalusteet. Uudet keittiön kalusteet olivat tulossa seuraavana päivänä kaiken sekasotkun keskelle. 

Meinasin ratketa riemusta ja haljeta huojennuksesta, kun ostajapariskunta illalla kaarsi pakettiautolla pihaan. Ihanaa, ihanaa, he tulivat!

Kaiken vaivan, säädön, veivaamisen ja stressaamisen jälkeen asiat loksahtivat onnellisesti kohdilleen. Vanha keittiö sai uuden kodin ja me uuden keittiön, johon olemme olleet tosi tyytyväisiä. Jälkikäteen on helppo todeta: kannatti kierrättää.
 
 

 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

4 Replies to “Keittiöremontti tulossa? 7 vinkkiä vanhan keittiön kierrättämiseen

  1. Olipa informatiivinen ja mielenkiintoinen postaus! Vaikkei keittiöremontti ole ajankohtainen niin silti kiinnostavaa lukea kaikista yksityiskohdista, jota pitää ottaa huomioon.

  2. Kiitos, kiva kuulla. Itsekin tykkään lukea juttuja myös sellaisista aiheista, jotka eivät juuri nyt liippaa omaa arkea. Aurinkoista kesän jatkoa sinulle!

  3. Hienon näköinen tuo teidän uusi keittiö ja enpä ole jotenkin kuvitellut, että vanhoja keittiöitä pystyy noin vaan kierrättämään tai myymään. Mekin ollaan pidemmän aikaa mietitty, että haluaisimme uutta ilmettä keittiöön ja mietimme juuri keittiökaappien maalaamista ja kahvojen vaihtoa, jos sillä pärjäisi. Ei tulisi ainakaan niin kalliiksi kuin koko keittiön vaihtaminen.

  4. Kiitos! Olemme kyllä olleet tosi tyytyväisiä uuteen keittiöön. Ei niitä vanhoja keittiöitä noin vain ole ihan helppoa kierrättää, mutta meillä kävi tuuri – kun sitkeästi yritimme 🙂 Edellisen kerran uudistimme keittiötä pelkästään vaihtamalla ovet ja vetimet. Kyllä keittiö silläkin tavalla uudistui mukavasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *