Mehevä ja raikas rahkapulla

Rahkapullia on ihan pakko saada pääsiäisenä! Rahkapulla on mielestäni pääsiäisen paras leivonnainen, mehevä ja raikas ikisuosikki. Ja onhan se myös todella perinteinen. Kovin montaa muuta pääsiäisperinnettä meillä ei olekaan – mämmin, suklaamunien ja narsissien lisäksi.

Tykkäsin rahkapullista, tai oikeastaan rahkapiirakasta, jo lapsena. Äitini ja mummoni leipoivat sitä aina pääsiäiseksi ja usein muulloinkin. Itsekin teen välillä rahkapullien sijaan pellillisen pullapohjaista rahkapiirakkaa. Sekin on mielettömän hyvää.

Parasta rahkapullassa on pehmeä taikina ja sopivan hapan sitruunainen, mutta samalla mehevän makea täyte. Rahkapullat maistuvat kahvipöydässä toki muulloinkin kuin pääsiäisenä, joten niitä voi leipoa milloin vain.

Rusinoista ollaan montaa mieltä, mutta meidän perheessä kaikki ovat sitä mieltä, että rusinat kuuluvat rahkatäytteeseen. Jos et välitä rusinoista, rahkapullat voi hyvin tehdä ilman rusinoitakin.

Tässä ohje:

Pullapohja

2 ½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 kananmuna

1 tl kardemummaa

1tl suolaa

1dl sokeria

n. 7 ½ dl vehnäjauhoja

100 g voita tai leivontamargariinia

Täyte

1tlk (250 g) maitorahkaa

½ dl vispikermaa

1 kananmuna

½ dl sokeria

1tl vaniljasokeria

½ rkl sitruunanmehua

½ dl rusinoita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja sekoita muna joukkoon. Lisää kardemumma, suola ja sokeri. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppuvaiheessa. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kädestä ja kulhon reunoista.

Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa lähes kaksinkertaiseksi, noin 45 minuuttia.

Leivo pikkupullia ja kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

Sekoita täytteen ainekset keskenään.

Pyöräytä juomalasin pohja jauhoissa ja paina lasilla rahkapullan keskelle syvennys. Voitele pullien reunat munalla. Lusikoi täyte syvennyksiin. Paista 225-asteessa uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

Pääsen lähipäivinä maistelemaan myös poikani tekemään rahkapiirakkaa. Hän leipoo ja kokkailee koulun kotitaloustuntien innoittamana ja opetti minulle, että täytteen voi tehdä myös sitruunalla maustetusta rahkasta. Silloin ei tarvitse lisätä erikseen sitruunaa täytteeseen, ja myös kermatilkan voi jättää pois. Kätevää, kas kun en ole tuota kekannutkaan.

Tuskin maltan odottaa, että pääsen maistamaan modernimpaa versiota tästä perinneherkusta. Taidan kokeilla sitruunarahkaa itsekin seuraavalla kerralla. Oletko sinä kokeillut?

Hyvää pääsiäistä ja valoisaa huhtikuun alkua!

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *