Mehevä ja maukas, kostea ja taatelinen, melkein kinuskiselta maistuva taatelikakku on jouluistakin jouluisempi kakku. Se on kakku, jonka äitini ja mummoni leipoivat joka jouluksi. Lapsena en erityisemmin tykännyt taatelikakusta, mutta nykyään vesi herahtaa kielelle, kun keittiössä leijuu huumaava taatelikakun tuoksu. Taatelikakku kuuluu nyt myös meidän perheen jouluun.
Taatelikakku on helppo ja nopea valmistaa ja se säilyy mehevänä pitkään. Sen voi leipoa hyvissä ajoin ennen joulua, sillä kakku säilyy huoneenlämmössä vuoassa peiteltynä noin viikon. Parhaimmillaan kakku on omasta mielestäni kahtena leipomista seuraavana päivänä, kun maut ovat ehtineet syventyä ja kakku muhevoitua. Taatelikakku on muuten myös mainio lahjaidea. Olen itse antanut kakun lahjaksi useana jouluna ja aina on vastaanottaja ollut mielissään.
Ostin kakkua varten yhden tiiviin, tiiliskivimäisen paketin kuivattuja, kivettömiä taateleita. Niiden joukkoon on saattanut joskus jäädä jokunen taatelinkivi tai murunen sellaisesta. Taateleita paloitellessa kannattaakin tarkistaa niiden kivettömyys, ettei kenenkään kakun maistajan hammas lohkea.
Käytin tällä kerralla kakkuun tavallisen sokerin sijaan fariinisokeria – ehkä mausta siksi tuli vähän kinuskinen. Myös kookossokeri sopii taatelikakkuun hyvin.
Vuoan leivittämiseen käytin tällä kerralla kaakaojauhetta, koska korppujauhot olivat päässeet loppumaan. Kakun pinnasta tuli todella tumma – se näyttää melkein palaneelta, vaikka ei sitä ole. Ulkonäkö ei ole paras mahdollinen mutta makuun tuli hyvä suklainen säväys.
Tässä ohje, jota olen käyttänyt. Olen poiminut sen K-Ruoka -sivujen resepteistä ja muokkaillut vähän.
Taatelikakun ainekset
1 paketti (250 g) kivettömiä taateleita
1½ dl fariinisokeria tai kookossokeria (tai 2 dl tavallista sokeria)
2 dl vettä
200 g voita
1 kananmuna
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Vuokaan
voita tai margariinia ja kaakaojauhetta (tai korppujauhoja, mannaryynejä tms.)
Pinnalle
tomusokeria koristeeksi
*Lohko taatelit kattilaan. Tarkista, ettei joukossa ole kiviä. Lisää sokeri ja vesi.
*Keittele miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia, kunnes kaikki taatelit ovat irronneet toisistaan ja pehmenneet. Lohko voi joukkoon ja anna sulaa tasaiseksi. Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hetki, n. 10 minuuttia.
*Lisää hieman jäähtyneeseen taateliseokseen muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan.
Voitele ja leivitä rengasvuoka (n. 1,8 l) ja kumoa taikina vuokaan.
*Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 40–50 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla, esim. coctail-tikulla. Kakku on kypsä, kun tikkuun ei tartu taikinaa. Älä päästä kakkua ylikypsymään ja kuivumaan. Anna kakun jäähtyä vuoassaan hetki ennen kumoamista.
Kumoa kakku vadille. Kun kakku on jäähtynyt, siivilöi pinnalle tomusokeria.
Kommentti: Joulun 2021 taatelikakkuohje löytyy täältä. Tein pientä hienosäätöä ohjeeseen ja lisäksi leivitin vuoan korppujauhoilla. Tällä kerralla kakusta tuli kauniimpi eikä niin tumma.