Tuulahdus tulppaaneita – näillä nikseillä kukat kestävät jopa viikon

Ihana tulppaaniaika on täällä taas. Kauniit tulppaanit tuovat raikkaan tuulahduksen kevättä kotiin, mutta nuupahtavat harmillisen nopeasti. Oikealla hoidolla saat leikkotulppaanit kestämään maljakossa pitkään, jopa viikon. Poimi helpot hoito-ohjeet tästä.

Tykkäätkö tulppaaneista? Minä rakastan niitä! Tuore tulppaanikimppu tuo raikkaan tuulahduksen kevättä kotiin ja piristää mieltä pimeänä talvipäivänä. Tuntuu kuin koko olohuone heräisi henkiin, kun pöydällä on kaunis kimppu tulppaneita. Toivon aina, että ne kestäisivät ja ilahduttaisivat mieltä mahdollisimman pitkään.

Tulppaanikausi alkaa jo ennen joulua, mutta parhaimmillaan se on tammi-helmikuussa. Värivalikoima laajenee ja punaisten ja valkoisten tulppaanien rinnalle tulee toinen toistaan suloisempia pastellisävyjä. Voit valita kimpun omaa suosikkiväriäsi tai sekoitella eri värejä tai lajikkeita. Itse nappaan valmiin kimpun mukaani yleensä kauppareissulla, välillä yhtä väriä, välillä toista, toisinaan sekoituksen eri värejä.

Mutta miksi tulppaanit nuupahtavat niin nopeasti? Ne alkavat nahistua ja roikkua yleensä jo muutamassa päivässä, jos kimpun vain nakkaa suojakääreestä suoraan veteen ja antaa olla. Muutamalla helpolla niksillä saat tulppaanit kestämään maljakossa paljon pidempään, jopa viikon. Tiesitkö muuten, että tulppaanit kasvavat pituutta vielä maljakossa?

Ystäväni toi minulle talven ensimmäisen kimpun valkoisia tulppaaneja. Päätin hoitaa niitä huolella, jotta saisin ne kestämään mahdollisimman kauan. Ja kyllähän ne kestivät. Vasta viikon kuluttua jouduin heittämään lakastuneet kukat pois. Katso alta helpot vinkit tulppaaneiden hoitamiseen.

Näin saat tulppaanit kestämään kauniina pitkään

  • Valitse napakan tuntuinen, tuore, kotimainen kimppu. Älä osta venyneitä tulppaaneita. Ne ovat olleet liian kauan lämpimässä ilman vettä ja päässeet vanhentumaan.
  • Älä säikähdä, jos tulppaaneilla ei ole kaupassa vettä. Olen itse usein ihmetellyt vedettömyyttä. Tulppaanit kestävät kuitenkin kuulemma hyvin varastoimista ja kuljetusta kuivassa. Usein ne myydäänkin niin, etteivät varret ole vedessä.
  • Leikkaa tulppaaneihin kotona tasainen imupinta terävällä veitsellä ja poista veden alle jäävät lehdet.
    Imupinta kannattaa leikata tulppaanissa suoraan, ei viistoon, jolloin imupinnan pinta-ala on pienempi eikä kukka pääse imemään liikaa vettä. Tulppaani kasvaa pituutta vielä maljakossa, ja jos se saa runsaasti vettä, se venähtää helposti pitkäksi ja roikkuvaksi. Toisaalta, rennosti nuokkuvissa tulppaaneissa on omanlaistaan kauneutta.
  • Laita puhtaaseen maljakkoon vain vähän kylmää vettä. Älä lisää kukkavirkistettä. Aseta tulppaanikimppu veteen, mutta älä poista heti suojakäärettä. Anna tulppaanien imeä vettä suojakääreessä puolisen tuntia, jotta ne pysyvät ryhdissä pidempään.
  • Vaihda vesi päivittäin ja leikkaa samalla uudet imupinnat. Jos sinulla on taipumus unohtaa vedenvaihto, voit laittaa maljakkoon heti alussa reilusti kylmää vettä. Tulppaanit ovat melkoisia juoppoja ja saattavat hörpätä vettä nopeasti.
  • Sijoita maljakko mahdollisimman viileään paikkaan. Jos haluat tulppaanien kestävän mahdollisimman pitkään, vie ne yöksi viileään, vaikka kuistille tai parvekkeelle. Pakkasta ne eivät kuitenkaan kestä.
  • Vaikka tekisit kaiken oikein, kimppu saattaa silti kuihtua nopeammin kuin toivoit. Mutta onneksi tulppaanit ovat hinnaltaan edullisia, eikä uuden ostaminen tule hirveän kalliiksi.

Vinkki! Tavalliset tulppaanit saavat aivan uuden ilmeen, kun käännät niiden terälehdet auki. Tekniikalla on hauska nimi, tulppaanihieronta. Katso täältä, kuinka erilaisiksi tulppaanit muuttuvat: Kokeilitko jo hauskaa kukkakikkaa? Tulppaanihieronnalla saa uudennäköisiä tulppaaneita.

Tulppaanien lisäksi tunnelmaa on helppo luoda näin talviaikaan valaisimilla. Lue lisää postauksestani täältä: Luo tunnelmaa ihanilla pöytävalaisimilla.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

2 Replies to “Tuulahdus tulppaaneita – näillä nikseillä kukat kestävät jopa viikon

    1. Heh, joo, olen kuullut tuosta. Taitaa olla urbaani legenda, mutta ihan hauska.
      Itse uskon, että puhdas vesi ja maljakko riittävät 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *