Nam, mikä mustikkakakku!

Kun haluat leipoa helpon herkun, kokeile mustikkakakkua. Kakku on marjaisa, raikas ja mehevä. Jos tykkäät mustikkapiirakasta, tykkäät varmasti tästäkin. Katso ohje alta ja pyöräytä kakku paistumaan.

Onko pakastimessasi mustikoita? Pieni pussillinen riittää mainiosti mustikkakakun leipomiseen.
Mustikkakakku on löytö, jonka tein netin uumenista leivontaohjeita selaillessani. Ihastuin ideaan heti, kun näin ohjeen Liemessä-blogissa.

Leivoin kakun ensimmäisen kerran, kun olimme lähdössä vanhempieni luokse kylään ja halusin viedä kahvipöytään jonkin uunituoreen leipomuksen. Aikaa oli vähän ja aineksiakin vain rajallisesti. Mutta mustikoita oli, ja niitä halusin hyödyntää.

Mustikkakakun taikina on helppo pyöräyttää ilman sen monimutkaisempia tai monivaiheisempia valmisteluja. Ainekset käytännössä vain sekoitetaan tai vatkataan keskenään.

Marjaisa, raikas ja mehevä

Mustikkakakku on mehevimpiä leipomiani kakkuja, jos täytekakkuja ei lasketa mukaan. Sen mehevöittävät reilu annos marjoja, mantelijauhot ja jogurtti. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin soygurttia, mutta vaihdoin sen rahkajogurttiin. Myös maustamaton jogurtti käy.

Raikaskin kakku on, eikä yhtään liian makea. Sitruunasta tulee kakkuun juuri sopiva ripaus kirpeää potkua. Sitruuna toimii yllättävän hyvin mustikan kanssa. Rasvana käytetään sydänystävällistä rypsiöljyä. Kovaa rasvaa ei kakussa ole.

Kakku muistuttaa etäisesti mustikkapiirakkaa ja kuivakakkua, mutta kumpikaan niistä se ei ole. Siinä on jotakin samaa kuin mutakakussa, mutta ei se sellainenkaan ole.

Leivoin kakun nyt toistamiseen. Otin mustikat sulamaan vähän liian aikaisin ja ne ehtivät sulaa kokonaan. Taikina värjäytyi kauttaaltaan siniseksi. Ensimmäisellä kerralla lisäsin mustikat taikinaan puolijäisinä eivätkä ne värjänneet koko kakkua. Mutta niin tai näin, makuun tuo ei liiemmin vaikuttanut.

Kun haluat leipoa helppoa herkkua, kokeile mustikkakakkua. Kakku on marjaisa, raikas ja mehevä. Jos tykkäät mustikkapiirakasta, tykkäät varmasti tästäkin. Katso ohje alta ja pyöräytä kakku paistumaan. Se on herkkua varsinkin vaniljakastikkeen kanssa.

Mustikkakakku

Ainekset:

  • 250 g pakastemustikoita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 2 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 2 dl jogurttirahkaa tai maustamatonta jogurttia / soygurttia
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa

Valmistus:

* Kumoa mustikat pieneen kulhoon ja sekoita niiden joukkoon ruokalusikallinen vehnäjauhoja. Laita sivuun siksi ajaksi, kun teet muut valmistelut.

* Aseta leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Voitele vuoan reunat ja jauhota vehnä- tai korppujauhoilla.

* Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi. Lisää öljy pikkuhiljaa liruttaen. Lisää jogurttirahka ja sitruunamehu.

* Sekoita vehnäjauho, mantelijauho, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää kuivat aineet ja mustikat taikinaan.

* Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla 180-asteessa noin 40 minuuttia.

* Jäähdytä kakku ja koristele se halutessasi esimerkiksi tomusokerilla, pensasmustikoilla, kimallesuihkeella, koristerakeilla.

* Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa tai nauti sellaisenaan!

Jos haluat leipoa hieman juhlavamman kakun, katso tämä: Mustikkamarmoroitu kakku

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *