Onko sinun kotonasi no frost tai frost free -pakastin? Meillä on. Ostimme no frost -pakastimen nimenomaan siksi, ettei sitä tarvitse sulattaa. Näin meille kerrottiin ja näin luulimme. Kuinka väärässä olimmekaan.
No frost -pakastimia hehkutetaan kodinkoneliikkeissä ja valmistajien sivuilla huolettomiksi ja vaivattomiksi: ”No frostin ansiosta sinun ei tarvitse enää ikinä sulattaa pakastintasi.” Hieno homma, juuri tätä olen toivonut.
Myös pakastimemme ohjekirjassa sanotaan, ettei pakastinta tarvitse sulattaa. Nyt karu totuus on valitettavasti valjennut.
Näkymätön jää närästää
Ostimme pakastimen Verkkokauppa.comista kaksi ja puoli vuotta sitten. Noin kuukausi sitten pakastin alkoi temppuilla. Se kylmeni epätasaisesti ja osa ruoista oli aivan pehmeitä. Leivät olivat sulia, jäätelö löllöä ja vihannekset nihkeitä. Säädin lämpötilan normaalia kylmemmäksi, -22 asteeseen, mutta sekään ei auttanut.
Viime viikonloppuna pakastin alkoi lisäksi pitää epätavanomaista meteliä. Se rämisi ja kolisi aivan kuin pop cornit olisivat poksuneet kattilassa. Selvää oli, että jokin oli vialla. Takuu ei ole enää voimassa, mutta se ei poista myyjän virhevastuuta. Kylmälaitteen pitää kestää kauemmin kuin muutaman vuoden.
Otin yhteyttä pakastimen valmistajan ja myyjän asiakaspalveluun ja kerroin, että laitteessa on valmistusvirhe tai se on hajonnut ennen aikojaan. Pyysin, että he korjaavat vian ja varaavat laitteelle huoltokäynnin.
Sain ohjeen sulattaa pakastin ensin. Huoltoliikkeestä ei kuulemma suostuta tulemaan ennen kuin pakastin on sulatettu. Asiakaspalvelijan mukaan ”lähes joka kerta ongelma korjaantuu nimenomaan tällä ohjeella”. Hän arveli, että laitteemme räminä johtuu todennäköisesti siitä, että tuuletin osuu jäähän.
Vänkäsin vastaan, ettei pakastimessamme ole jäätä – sitähän ei näkynyt missään. Ryhdyin kuitenkin sulattamaan pakastinta ohjeiden mukaan. Olisipahan sitten sekin hoidettu ja voitaisiin tilata kodinkonehuolto käymään.
Kahden vuorokauden kaaos
Sulattaminen ei ollut mikään helppo ja nopea homma, sillä pakastin piti kiskoa pois paikoiltaan. Takana kompressorin yläpuolella on lauhdutinastia, johon sulamisvedet valuvat. Astia vetää ehkä litran verran vettä ja aika ajoin piti tarkistaa, ettei vesi valu astiasta yli.
Lisäksi lattia piti suojata, joten levitin pakastimen alle vanhan vahakangasliinan ja virittelin laitteen ympärille pyyhkeitä imemään mahdollisia valuvia vesiä. Lattian suojaaminen on tosi tärkeää, sillä jos vettä tulee, sitä taatusti valuu myös lattialle.
Pakastin oli keskellä lattiaa ja keittiö kaaoksessa kaksi vuorokautta. Ja arvaatko, mitä? Pakastimessa OLI jäätä. Sitä oli niin paljon, että kun suositeltu 24 tunnin sulatusaika oli ohi, vettä valui edelleen lauhdutinastiaan. Vettä valui pakastimen uumenista kaiken kaikkiaan 4-5 litraa.
Jouduin tyhjentelemään lauhdutinastiaa monta kertaa vuorokaudessa. Se oli kaikkea muuta kuin helppoa, sillä astia on hankalassa paikassa, sitä ei saa irrotettua eikä siinä ole poistoputkea tai vastaavaa, jonka kautta veden olisi saanut valutettua pois. Ainoa keino oli lapata vettä pienellä mittalusikalla, jonka sain ujutettua lauhdutinastiaan raosta. Tässä olisi selkeä tuotekehittelyn paikka.
Huojentunut mutta huijattu olo
Kun sulamisvesien valuminen lopulta oli lakannut, puhdistin ja kuivasin pakastimen sisältä ja ulkoa ja tarkistin, että tiivisteet ovat kunnossa. Olivathan ne. Sitten vain pakastin paikoilleen ja töpseli seinään. Sekin oli helpommin sanottu kuin tehty. Järkälemäistä pakastinta ei ihan kevyesti saa tuupattua sille varattuun soppeen.
Korjaantuiko pakastin? Kyllä. Nyt se toimii niin kuin pitää ja ruoat pysyvät jäisinä – pakastin tosin ammottaa vielä aika lailla tyhjyyttään, sillä sulaneet ruoat pitii heittää pois. Ruokahävikki harmittaa, totta kai. Huojentunut olen siitä, ettei korjausta tai laitteen vaihtoa tarvittukaan. Ja siitä, että keittiössä on jälleen normaali järjestys. Inhoan kaaosta, ja sitähän on viime aikoinakin riittänyt, muun muassa lattiarempan ja parkettivaurion korjauksen takia.
Samalla olen hämilläni ja pöyristynyt. Meille kuluttajille myydään no frost -pakastimia laitteina, joita ei tarvitse sulattaa. Kukaan, ei laitteen valmistaja eikä myyjä, ei vain kerro sulattamistarpeesta. Edes Whirpoolin ohjekirjassa ei siitä mainita, kuten tuolla aiemmin jo totesin. Meillä on ensimmäisen, ja varmasti myös viimeisen, kerran tämän merkkinen kodinkone.
Miksi ostaisin no frost -pakastimen?
Tämän kaiken ruljanssin jälkeen ja erikseen kysymällä sain asiakaspalvelusta tietää, että no frost -laitteeseen saattaa ”joissain tapauksissa” kertyä jäätä: Jos pakastimen ovi jää hieman raolleen, tiiviste on jostakin kohdin irrallaan tai painunut kasaan tai laite on liian lähellä lämmönlähdettä tai huoneessa on liian lämmintä. Tai jos pakastimeen on laitettu kerralla liian paljon tai liian lämmintä ruokaa. Tai jos laitteen taakse ja yläpuolelle ei ole jätetty tarpeeksi vapaata tilaa.
Ymmärrän kyllä, että jään kertyminen on itse aiheutettua esimerkiksi silloin, jos oven jättää auki tai pakastimeen tunkee lämpimiä ruokia.
Muuten laitteet pitäisi tehdä kestämään käyttöä – tai ainakin kertoa rehellisesti, jos ne eivät sitä kestä. Kukaan tuskin pitää pakastinta keskellä lattiaa. Kyllä pakastin yleensä sijoitetaan kalusteisiin tai muuhun melko tiukkaan tilaan, jolloin vapaata ilmatilaa ei ihan ylenpalttisesti ole.
Vaikka teknistä vikaa ei olisikaan, tavarassa on kuluttajansuojalain mukaan virhe, kun tavara ei toimi niin kuin sen pitäisi toimia, eikä vastaa tietoja, joita siitä on etukäteen annettu. Markkinoinnissa tai asiakassuhteessa ei saa jättää antamatta olennaisia tietoja. Tieto siitä, että pakastinta pitää sulattaa – esimerkiksi noissa yllä luetelluissa tilanteissa – on aika olennainen.
Miten ihminen voi tietää, että laitetta pitäisi sulattaa, jos siitä ei kerrota eikä jäätä näy missään? Ja miksi ihmeessä ostaisin no frost -pakastimen, kun sitä kuitenkin pitää sulattaa?
Niin totta. Whirlpoolia ei koskaan enää!! Ostetttii Verkkokauppa.comista koko paketti ja kaikki enemmän tai vähemmän susia. Ja huolto on tehty tarkoituksella maailman hankalimmaksi! Todella surkeita vehkeitä, että hiukan vaan enemmän rahaa kiinni laitteisiin mitkä toimii. Näillä mennyt hermot, eikä se oo mikään maanantaipävän malli vaan selvä ominaisuus näille. Huijattu olo Whirlpool laitteilla!
Hei, kiitos kommentistasi. Mukavaa, tai ikävää, kuulla, että teillä on samankaltaisia kokemuksia. Itsekin päätin, että tämän merkin laittteita meille ei enää osteta. Vaihtaisin pakastimen ja jääkaapin toisenmerkkisiin vaikka heti, mutta kun nämä ovat melko uudet ja maksoivat kuitenkin jonkin verran. Pitää jokunen vuosi vielä säästää uusiin ja toivoa, että nykyiset toimivat.
Samsungin no frost – pakastimissa tuntuu olevan sama ”ominaisuus”. Pakastimeni alkoi sulamaan ja huoltoliike neuvoi sulattamaan sitä pari päivää. Pakastin lähti taas toimimaan. Nyt jouduin pikaisesti ostamaan uuden pienen pakastimen jotta sain pakasteet turvaan. Olisin ehkä säästynyt paniikilta ja pakastimen ostolta jos olisin tiennyt että myös no frost – pakastin kannattaa aika ajoin sulattaa.
Huoh ja voih. Tuntuu niin käsittämättömältä, mikä on no frost -pakastimien idea, jos ja kun niitä joutuu kuitenkin sulattamaan. Alkaa tuntua pelkältä markkinointikikalta. Itsekin olisin voinut sulattaa pakastimen jo aiemmin, kun jäätä ei vielä olisi ollut niin paljon, jos vain olisin tiennyt sulattamistarpeesta. Nimenomaan etsin ohjeista, sekä ohjevihkosta että netistä, sulatusohjeita, mutta joka paikassa sanottiin, ettei tarvitse sulattaa. Raivostuttavaa!
No, mutta taidettiin itse kukin ottaa tästä opiksi.
Meillä oli whirlpool 6th sense astianpesukone, hajos neljän vuoden jälkeen. Nyt vastaavan merkkinen pakastin suli, käytössä ollu joulukuu 2019-kesäkuu 2022. Nyt kokeilussa saako toimimaan kunnon sulatuksella. Saatiin onneksi vakuutuksesta korvaukset koneesta ja pilalle menneistä pakasteista. Laitoin whirlpoolille vihaisen kirjelmän, että heidän tuotteet ei kestä. Vastaukseksi laittoivat että kokeilla kunnon sulatusta, saattaisi sillä ruveta toimimaan. Elikkäs ovat tosiaankin tietoisia ongelmasta, joka vaivaa heidän non frosteja. Voisivat ohjeissa kertoa että kannattaa aina välillä sammuttaa ja sulattaa kunnolla.
Meillä ei ainakaan riittänyt sulatukseksi se että annettiin olla virrat päällä ja katotaan miten käy. Se näennäisesti suli ja lähti päälle aikanaan itekseen. Pakastin toimi noin viikon ja meni kiinni taas. Nyt tosiaan otettu johto irti ja annetaan sulaa kunnolla, sitten uus testi.
Pakastin piti uutena kauheaa resonanssi ääntä, aikamme ihmeteltiin ja kuunneltiin. Lopulta siirrettiin pakastin pois kolostaan tutkittavaksi. Äänen syyksi paljastui letku jota pitkin sulamis vesi valuu takana olevaan kuppiin, se pärisi kupin reunaa vasten. Teippiä pehmukkeeksi ni loppu pärinät.
Auts, kurja kuulla, että myös teillä on ollut vastaavia kokemuksia. Kuulostaa melkoiselta ruljanssilta sielläkin. Ei ole ihan vaivaton homma se, että pakastin pitää kiskoa paikoiltaan, ottaa irti piuhoista, poistaa pakasteet ja sulatella keskellä lattiaa. Totesin myös edellisen kommentoijan viestiin, että olisin voinut sulattaa meidän pakastimen jo aiemmin – ennen kuin se teki lakon – jos siitä vain olisi kerrottu ohjeissa ja olisin tiennyt sulattamistarpeesta.
Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin laitteet, jotka eivät toimi. Aiheuttavat vain hirveästi turhaa vaivaa, rahanmenoa ja stressiä, ja karkottavat asiakkaita. Tämä oli ainoa ja viimeinen Whirpool-kokemukseni. Kyllä on helppoa silloin, kun löytää laitteen, joka toimii moitteettomasti. Sillä keinolla saa ainakin minusta helposti uskollisen asiakkaan.
Sama täällä,jo toinen kerta kun pakasteet pilalla.Eka kerralla vedet valui laminaatti lattialle ja alkoi hirveä revohka ja remontti.Ei enää ikinä no Frost Whirpoolia!!! Maksan jos joku hakee tuon romun pois!
Väsynyt mummo
Voi ei… Kurja juttu. Enpä siis näköjään todellakaan ole ainoa, jolla on hermo mennyt näiden laitteiden kanssa. Toivottavasti seuraava pakastin toimii paremmin. Hyvää loppukesää sinne ja pidetään peukkuja, etteivät kodinkoneet reistaile!
Vahakangas alle olikin erinomainen idea, kiitos siitä! Vastapallona vinkki kondenssivesiastian tyhjentämiseen: jos siihen kerran pääsee lusikalla, niin siihen saa varmaan silloin myös laitettua lappoletkun. Jos lappo on vieras asia, niin se on vedellä täytetty letku, jonka läpi vesi virtaa korkeammasta pinnasta alempaan tasoon vaikka joutuisi ensin nousemaan ylöspäin vaikkapa kondenssivesiastian reunan yli. Sen lapon voi käynnistää imaisemalla tai täyttämällä letkun ensin vaikka pesualtaassa. Vastaavasti lapolla voi suurentaa huomattavasti joulukuuselle tarjolla olevaa vesimäärää vaikka ämpäristä niin, että ehkä voisi lykätä neulasten varisemista.
Enpä tiennyt minäkään sulattamistarpeesta, kun hankin non-frost mallin juuri nimensä mukaista tarvetta varten. Samsungin käsitys oven ulkopuolisesta lämpötilanäytöstä on muuten se, että näytetään lämpötila vain oven avaamisen jälkeen hetken tai hetkisen verran jonkin napin painamisen jälkeen.
Heipä hei ja kiitti vinkistä! Mietinkin tuolloin, että jos käsillä olisi sopiva letkunpätkä, voisin kokeilla letkutyhjennystä. Ei ollut, niin piti käyttää lusikkaa. Mutta nytpä tiedän, miten tuo lappo toimii. Pitänee hommata letku valmiiksi ensi kertaa varten, koska jäähänhän tuo laite menee varmasti uudestaan. Hmm, löytyisiköhän miehen varastoista. Mielelläni kyllä heivaisin koko pakastimen pois ja hankkisin toisenmerkkisen/ toisenlaisen tilalle.
Hei! Kyseisen letkun saa taivutettua kaukalon ulkopuolelle erilliseen astiaan valuttamaan sulamisveden.
Jouduimme mekin sulattamaan Whirlpool pakastimen, huono laite.
Hei, kiitti vinkistä. Tarkoititko, että erillisen lappoletkun voi taivuttaa astiaan valuttamaan? Laitteessa itsessään ei ole näkyvillä mitään letkua, josta sulamisveden saisi johdettua vatiin tai muuhun astiaan. Vesi menee kiinteään kaukaloon, enkä tiedä saako kaukaloa irrotettua ilman, että pitää purkaa mitään.
Heippa! Itselläni on hiukan toisenlainen käsitys itsesulattavista pakastimista. Oma on hyrrännyt nyt 12 vuotta putkeen, ilman että on tarvinnut kertaakaan sulattaa, eikä jäätä ole kertynyt rakenteisiinkaan. Mutta kuvistasi päätellen tuolla ilmankierrolla on todennäköisesti suurin merkitys ko. vikaan/ominaisuuteen; itselläni on ns. jenkkikaappi (side by side), joka on keittiössä kaappien vieressä n. 15cm seinästä, mutta muuten koteloimatta ympäriltä mitenkään. Sen seurauksena ilma kiertää kaapin takana ja ympärillä vapaasti, ja näin lämmönhaihdutus ja sulatus toimii niinkuin kuuluu. Jutun kuvissa pakastin on koteloitu niin tiiviisti kalusteisiin, että ongelmia tullee väkisinkin. Esim. laitteen asennusohjeissa annetaan aina minimietäisyydet muihin pintoihin, ja jos ne alittaa, kuvatun kaltaisia ongelmia valitettavasti helposti tulee. Pakastin kuitenkin haihduttaa valtavan määrän lämpöä takakautta, ja mikäli tuo lämpö ei pääse pois tuulettumaan, aiheuttaa se ylimääräistä kuormitusta pakastimen rakenteelle, ja se taas saattaa aiheuttaa jään kertymistä vääriin paikkoihin. Vaihtoehtona väljälle asennukselle voisi olla myös koteloinnin ilmanvaihdon parantaminen pakastinkaapin takana, esim. kanavoimalla rakenteita ja jopa lisätuulettimin. Tämä voisi vaikuttaa positiivisesti myös energiatehokkuuteen.
Hei, kiitos kommenistasi. Olet varmasti oikeassa. Itseänikin harmittaa se, että kodinkoneille jätetään usein keittiöissä hyvin naftit tilat ja varsinkin integroidut laitteet ”istuvat tiukassa”. Harvemmin näkyy keittiöitä, joissa jääkaappi ja pakastin seisovat vapaasti ympärillään reilusti ilmatilaa. Lienee tilanpuutetta ja/tai käytettävissä olevan tilan optimointia. Olen koettanut löytää kapeampia kylmälaitteita mutta en ole toistaiseksi löytänyt sopivia. Jos laite olisi esim. 55 cm leveä, hieman nykyistä matalampi ja syvyydeltään pienempi, ilmatilaa jäisi enemmän. Toistaiseksi kaikki löytämäni laitteet ovat sen kokoisia, että ne joutuu tunkemaan paikoilleen.
Minulla on keittiötason syvyys 70cm joten kylmäkalusteiden taa jää automaattisesti tuuletustilaa varsinkaan kun yläkaapit eivät ole kattoon saakka.
Kuulostaa hyvältä. Itsekin toivoisin lisää ilmatilaa koneiden ympärille.
Ja sekin vielä että esim. Samsungin jääkaappi/pakastin yhdistelmässä lukema minkä näyttää jääkaapin ja pakasteen lämpötilasta, tarkoittaa sitä mihin lukemaan se pyrkii, ei sitä mikä todellinen lämpötila on. Tätä ei moni ohjekirjasta huomaa lukea. Eli irrallisen lämpömittarin olen laittanut sekä jääkaappiin että pakastimeen. Lämpötila on korkeampi mitä lukemat jääkaapin näytössä näyttää.
Kiitti kommentista ja vinkistä. Meilläkin on lämpötilalukema ovessa – tai tarkemmin sanottuna, sen saa halutessaan näkymiin – mutten ole koskaan tsekannut, vastaako se todellista, kaapin sisällä olevaa lämpötilaa. Täytyypä joskus mitata.
Hyvää syksyn jatkoa!
Meillä Aeg pakastin sama juttu ei sulatusta mutta kone alkaa huutamaan muutaman kuukauden välein ja olemme ennakoineet ja joudumme sulattaan 3 kertaa vuodessa..ostettu 2017 uuteen rivitaloon kerran käynyt korjaaja oston alussa eikä mennyt takuuseen..teemme ruokaa itse emmekä laita liian lämpimänä mutta merkkiä on kehuttu ja olemme pettyneet! Kiitos muidenkin kokemuksista emme näköjään ole ainuita pettyneitä pakastimen ostajia
Kiitos kommentistasi. Kiva, kun kerroit kokemuksistasi. Kuulostaa aika työläältä tuo jatkuva sulattelu. Meidänkin pitää varmaan ryhtyä samaan ruljanssiin. Sulattaminen on vaan kovin hankalaa, varsinkin kun koko masiina pitää vetää keskelle keittiön lattiaa ja operaatioon menee vähintään päivä, jopa pari. Mahtaakohan olla mitään merkkiä, jonka no frost -pakastin oikeasti sulattaisi itse itsensä?
Aeg tuhannen euron kaappi täälläkin ja irrallaan kalusteista. Jäätä pukkasi siihen tahtiin että takaseinä liikkui niin että laatikot eivät enää mahtuneet sisään vaan ovi jäi raolleen… Pari päivää kesti sulatus ruuvasin takaseinän pois tieltä…
Auts, eli kalliissa laitteissa on sama vika… Ei kuulosta hyvältä.
tuttu tilanne, juuri tänään sulatin aeg:ni. pitää tehdä perusteellisemmin, kun tulee pakkaset.
Mielessäni kokemukseni muutaman vuoden takaa edellisestä uudesta NoFrost-laitteesta (Gram), jonka pakastimen koneisto meni umpijäähän 🥶. Nyt NoFrost-jääkaappipakastimestani on jo jonkin aikaa kuulunut jäänapsuntaa. Nyt on sopiva keli, joten aloin sulattaa. Sekä jääkaapissa että pakastimessa oli paikoitellen jäätä, joten hain sulatusohjeita. Parin tunnin sulatuksen jälkeen löysin tämän ketjun ja kauhuissani 😱 riensin varmistamaan, ettei vesivahinkoa tapahdu. Huoleni oli turha 😊 – ei vesipisaraakaan laitteen ulkopuolella. Suosittelen lämpimästi Leibherr-merkkisiä laitteita 😍, vaikka tämäkin jouduttaisiin kerran viidessä vuodessa sulattamaan 😎.
Hei, kiitos kommentistasi. Joo, kyllähän tämä on aika hätkähdyttävä viestiketju, niin paljon huonoja kokemuksia… Mutta onneksi siellä sujui sulattelu hyvin ja vesivahingotta. Enpä ole tuon merkkisestä pakastimesta kuullutkaan, mutta vaikuttaa luotettavalta – paitsi, että sekin menee sarjaan jäätyvä no frost 😅
Siis Liebherr 😁
Hei, Meillä sopivasti jouluksi Whirpool jääkaappissa oli yläosassa +12 astetta ja pakastin toimi. Ostettu 3 vuotta sitten ja yksi kompressori. Kodinkoneliike joka huoltaa ja myy sanoi ettei kannata korjata, osta mulla uudi Miele 1000€, ei puhunut mitään 2 pv sulatuksesta, vaikka varmasti tiesi asian. Olin yhteydessä Whirpooliin ja sieltä sain ohjeet ottaa kaappi keskelle lattiaa ja pyyhkeet ympärille kahden päivän sulatukseen ja vot nyt toimii taas. Ilmoitin kuluttajasuojaviranomaiselle, että tää kaikki on ihmisten huijaamista, muka nofrost!
Voi ei, kurja juttu. Jälleen yksi ikävä kokemus näistä pakastimista… Hyvä, että aktivoiduit ja otit yhteyttä kuluttajaneuvontaan, ilmeisesti Kilpailu- ja kuluttajavirastoon (?) Voit linkata heille tämän blogipostauksen, täältä löytyy useita karvaita kokemuksia. Et ole ongelman kanssa yksin.
Meillä sama juttu, nyt 2,5 vuotta vanhat laitteet, kyseinen Whirlpool. Kaksi kertaa vetänyt umpijäähän ja kaksi kertaa pakasteet mennyt pilalle, erittäin pettynyt tuotteeseen. Tuote ostettiin ettei tarvitse enää sulatella. Vesialtaan saa kyllä pois, juuri sulatettiin taas kolmannen kerran pakastin siihen oli vaan silikonia laitettu tehtaalla, se on sellaisella ”työntökiskolla” paikallaan, ainakin meidän pakastimessa 😉
Jotenkin tuntuu että tuuletin ei toimisi kunnolla kun vetää välillä niin jäähän, paska kone tulipahan ostettua, ei voi muuta sanoa 😅
Hei, ja tervetuloa tänne pettyneiden no frostaajien joukkoon. Harmi kuulla, ettei pakastin toiminut teilläkään toivotusti… Kiitti vinkistä, täytyykin syynätä, josko vesialtaan saisi meidänkin laitteestamme irrotetuksi. Helpottaisihan se sulattamista edes vähän, vaikka onkin muuten ihan järkky homma. Hyvin tiivistetty tuo viimeinen virke 😅
Meillä Boch kaappipakastin joka valuttaa pakastimen sisälle vettä joka jäätyessään jäädyttää myös ruoat kiinni laatikoihin.
Eipä auta nofrostit. Monta kertaa vuodessa pitää sulattaa
Siksi pitää olla varapakastin ja ylimääräiset pakasteet jakaa ystäville elleivät mahdu varalaitteeseen.
Tilaa on reilusti ympärillä jotta ilma kiertää joten siitä ei kiikastaa.
Hei, kiitos kommentistasi. Voi hurja, ei ole kivaa tuokaan, että valuttaa vettä sisälle. Aika kumma juttu, että toiminnassa on häikkää hyvästä ilmankierrosta huolimatta.
Olisipa meilläkin varapakastin. Olisi sulattelu helpompaa eikä tulis niin paljon hävikkiä. Täytyy toivoa, että tulisi kunnon pakkasjakso vielä tänä talvena, niin voisi säilöä pakasteet ulos sulatuksen ajaksi.
Tuo jään muodostuminen no frost- pakastimen sisällä oleviin putkiin ei ole laitteen merkistä kiinni vaan siitä, miten pakastinta käytetään. Jos ovea avataan usein ja huoneilmassa on kosteutta, jäätä alkaa kertyä koneistoon, eikä sulatustoiminto ehdi sulattaa sitä vedeksi. Kannattaisi antaa pakastimen oven olla pitempiä aikoja kiinni välillä, varsinkin silloin kun keittiössä keitetään enemmän, niin no frost-toiminto ehtii sulatella jäät pois. Sulatusta muuten helpottaa em. astian vetäminen pois kompressorin päältä ja siihen tulevan letkun ohjaaminen isompaan astiaan.
Kiitos, kun kommentoit. Juu, varmasti onkin juuri noin. Meillä jään muodostuminen kuitenkaan tuskin johtuu pakastimen availusta, kun pakastimen ovea avataan keskimäärin kerran päivässä ja silloinkin ovi suljetaan mahdollisimman pikaisesti (=saman tien). No frost -pakastimen pitää kestää normaalia käyttöä, eli voisin kuvitella, että ovea pitää voida avata useamman kerran päivässä ilman, että jäätä alkaa kertyä. Sulatuksen vaikeutta ihmettelin tosiaan. Meidän koneessa sulatusastia on kiinnitetty niin, ettei sitä pysty vetämään pois paikoiltaan purkamatta pakastimesta osia pois.
Juurikin näin, normaali käyttö pitäisi kestää.
Meilläkin nonfrostin ensimmäinen sulatus tuli huollon opastuksella sen jälkeen kun laite lakkasi toimimasta.
Meillä kaapin yläosassa oleva pakastusosio pitäisi pitää tyhjänä koska siellä pakasteiden säilytys lisää huollon mukaan jään muodostusta. (saattaahan tästäkin olla jossakin ohjekirjan sivuilla maininta mutta kukapa niitä läpi lukee). Kaiken kaikkiaan pettymys koko viritys, nyt sulatellaan säännöllisesti, ainoana erona että nyt et näe jäätä mistään ja sulatus kestää tuon parivuorokautta.
Kiitos kommentistasi. Harmi juttu, että teillä on samoja ongelmia. Olisi tosiaan helpompaa, jos jää näkyisi eikä olisi koneen uumenissa, niin pakastinta muistaisi paremmin sulatella. Täytyypä kokeilla tuota vinkkiä, jonka sait huollosta, ja pitää pakastushylly vähän tyhjempänä. Jospa se auttaisi, edes vähän.
Sama ongelma Aeg:n jääkaappipakastimeni kanssa. Ihmettelin pehmeää jäätelöä ja nuukahtaneita pakastevihanneksia. Näkyvää jäätä ei missään, mutta päätin sulattaa pakastimen. Valitettavasti virtapainike sammuttaa myös jääkaapin. Kiitos vinkistä tarkkailla lauhdevesiastiaa… Viime tipassa vältyin ylivuodolta ja nyt olen tyhjentänyt astian jo useamman kerran. Myöskään aeg:n mallissa en saa astiaa irti tyhjennystä varten.
Ihmetystä kyllä herättää, kuinka paljon tätä jäätä on ollut ”piilossa”.
Hei, kiitos kommentistasi. Vaikuttaa olevan yleinen ongelma monella merkillä… Samaa minäkin ihmettelin, leivät, jäätelöt, marjat, vihannekset olivat puolisulaneita ja pehmeitä. Vettä tosiaan tulee yllättävän paljon. Hyvä, kun huomasit lauhdevesiastian täyttymisen ajoissa!
Olipa hyvä että löysin tämän blogin aiheesta ’ei tarvitse sulattaa’. Tai olisinpa löytänyt reilu viikko sitten olisin miettinyt kaksi kertaa. Ostin Helkaman jääkaappipakastimen ja ainakin saatiin ääntä tupaan. Ilmeisesti tuuletin joka elämöi. Hiljenee kun oven avaa. Vanha Helkama vm 2008 ihanan hiljainen ja sulatus helppoa ja tosiaan edelleen käytössä. Millähän minäkin saan kiskottua tuota uutta kolostaan sulatusta varten. Vähän on höynäytetty olo.
Hei, kiitos kommentistasi. Kiva, kun löysit tiesi tänne. Onko uusi jääkaappipakastimesi siis no frost? Onhan toki mahdollista, että sinulla on käynyt parempi tuuri ja laitteesi toimii moitteettomasti. Toivotaan niin! Meilläkin oli joskus aikoinaan Helkaman jääkaappi ja pakastin, ja ne toimivat todella hyvin ja ilman mitään vikoja.
Hei taas! Kyllä, no frost jääkaappipakastin on. Takuuhuollosta käytiin tuuletin vaihtamassa kun oli tuulettanut/elämöinyt 7 vrk tauotta. Myyjän mukaan maksimissaan 3 vrk voi etsiä balanssia. Sen kauempaa ei pitäisi hurista, ainakaan taukoja pitämättä. Saa nähdä hiljeneekö, pari päivää odottelua vielä. Yhtä kaikki, oli viimeinen tätä laatua. Kaikkea sitä myydäänkin.
Heipä hei ja kiva, kun palasit tänne kertomaan kuulumisia. Onpa hienoa, että saitte takuuhuoltoon tuon tuulettimen vaihdon. Meillä ei takuu ollut enää voimassa, valitettavasti. Ja vaikka olisikin ollut, jäänmuodostusta tuskin olisi katsottu takuun alaiseksi ongelmaksi. Tuuletin kolisi kyllä melkoisesti, kun se hakkasi jäähän. Toivottavasti pakastimenne toimii jatkossa hyvin.
Mukavaa kesää!
Meilläkin samanlainen Whirlpoolin 6th Sense pakastin jääkaappiyhdistelmä no frost joka hankittu kesällä 2019. Joka kesäkuu siitä lähtien ollaan jouduttu sulattamaan ja taas parasta aikaa sulamassa. Yhteys on ihan selvä säiden lämpenemiseen ja keittiön lämpötilan nousuun, vaikka meillä ilmalämpöpumppu viilentää huoneilmaa eikä keittiön lämpötila nouse varmaankaan 24 astetta kuumemmaksi, mutta sekin liikaa talven n. 19-20 asteeseen verrattuna. Vuosi sitten yritin ennalta ehkäistä ja sulatin talvipakkasilla helmikuussa kun pakasteet sai ulos, ei auttanut, kesäkuu kun tuli niin pakastin jäätyi 😒 Nyt hankin Torista pikkupakastimen johon saa pakasteet ettei tarvitse aina heittää pois ja stressata. Voi kun on ikävä yli 10 vuotta palvellutta vanhaa Boschin pakastinta (ei ollut no frost) jolle riitti jokavuotinen talvipakkasilla sulatus 🙂
Kiitos kommentistasi. Onpa outoa, ettei edes talvella sulattaminen auta. Mistä huomaat, että pakastin on jäätynyt? Meidän pakastimesta kun sitä ei näe ennen kuin laite alkaa temppuilla. En ole nyt vähään aikaan sulattanut pakastinta ja pahaa pelkään, kuinka paljon jäätä sen uumeniin on kertynyt…
Hyvä idea hankkia pikkupakastin apupakastimeksi. Voisin itsekin hankkia, mutta ei ole tilaa sille.
Mukavaa kesää!
Täällä hurisee Gorenjen NoFrost kaappi, jo kolme vuotta mennyt sulattamatta. Ei muodosta jäätä, ja muutenkin toiminut hyvin. Ostin tämän kahdesta syystä. Ensimmäinen oli kuuden vuoden takuu. Ja toinen syy oli, että pakastimen saa tarvittaessa pois päältä, mutta jääkaappi toimii silti.
Kiva kuulla vaihteeksi hyviä uutisia. Enpä ole tuosta merkistä aiemmin kuullutkaan. Täytyypä tutustua!
Nyt vasta eksyin taas tänne ja huomasin kommenttisi. Eli jään kertymisen näkee ainakin meidän mallissa kun avaa oven ja katsoo pakastimen yläreunassa olevien ritilöiden välistä (vaikka taskulampulla) siellä näkyy meilllä normisti valkoiset johdot ja ne alkaa peittymään jäähän kesällä. Nyt on muuten meidän Whirlpool lähdössä kaatikselle, kone nimittäin aloitti eilen jatkuvan piippauksen ja punaisen huutomerkin näyttämisen joka ei ole loppunut vaikka on sulatettu 15 h ja kytketty uudestaan päälle. Kaikkia nappuloita paineltu huollon ohjeen mukaan, arvelivat että joku sähköjuttu, kone kyllä pysyy kylmänä, mutta siis piippaa koko ajan kun seinässä kiinni. Nyt kone irrotettu ja huomenna uuden ostoon.
Kuulostaa rasittavalta…ja harmi, kun joudutte heittämään laitteen pois. Toivottavasti seuraava pakastin pelittää paremmin ja säästää vaivaa ja hermoja!
Onko kukaan saanut hankittua KUNNOLLISTA jääkaappi-pakastinta? Meillä on tapeltu vastaavan Whirpoolin kanssa useampi vuosi. Ties kuinka monetta kertaa insuliinit yms. pilalla. Aina tajuaa tilanteen liian myöhään, huomaa vain, että maito on lämmintä. Takuuseen meni vain kerran. Sisällä on kuulemma paristolla toimiva läppä, joka päästää kylmää ilmaa pakastimesta jääkaappiin. (Ei näkyvissä.) Jäät muodostuvat koneen sisälle ja estävät tuon läpän liikkumisen. Läppää ei ole malleissa, joissa on kaksi kompressoria, mutta ainakaan Power ei myy sellaisia lainkaan.
Hei,
Kiitos kommentistasi. Harmi juttu, että teilläkin on huonoja kokemuksia ja jäätä muodostuu koneen sisälle. Jääkaappi-pakastimista en osaa sanoa oikein juuta eikä minulla ole niistä kokemuksia, kun meillä on pakastin ja jääkaappi erikseen. Mutta nekään eivät toimi niin kuin pitäisi.
Hei kaikki pakastin ongelmia kokeneet. Onko teillä kukaan kodinkonehuoltomies käynyt tarkistamassa pakastinta joka jäätyy noin 5-6kk välein? Paikallinen huoltomies kertoi että takana läpiviennin tiivistysmassa kovettuu ajan kanssa ja lämmintä ilmaa virtaa pakastimeen läpiviennin kautta ja huurrettaa sisukset ja kerää jäät sisään. Uusi massa tilalle ja pitäisi taas toimia vuosia ilman sulatuksia.
Hei, eipä ole kukaan käynyt tsekkaamassa. Pakastinfirmasta sanottiin, ettei kannata tilata huoltoa ennen kuin pakastin on sulatettu ja tsekattu, että lähtee sen jälkeen toimimaan. Niinhän se sitten lähti, joten ei ollut tarvetta kutsua huoltoa. Mutta voisi kyllä olla fiksu ajatus tarkistuttaa, onko jotain vialla.
Itsellä no frost pakastin toimi 3 vuotta ilman sulatuksia ja meni sitten jäähän. Jäät siis takamuovien alla. Sulatin ja kesti 5kk kunnes yhtä jäässä. Pakastimen oma automaattisulatus näyttää toimivan kun jäätä kertyy vetenä pakastimen takana pohjalla olevaan kaukaloon, josta sulavesiputki laskee vedet pakastimen alla ulkopuolella olevaan kaukaloon. Mutta kosteutta tulee niin paljon (ilmeisesti ilmavuoto) ettei sulatus kerkeä sulattaa kaikkea kertynyttä huurretta ennen uutta pakatusjakson aloitusta ja sulanut vesi jäätyy ja siten tukkii poistoputken. Saa nähdä, huoltomies tulossa, että saako toimimaan yhtä pitkään (3v) ilman manuaalista sulatusta.
Kolmas AEG-no-frost kaappipakastin menossa aikavälillä 13.3.2016 – 7.2.2023. Ensimmäinen laite jäätyi umpeen ja sen takaseinän halkesi 9/2017. Meni takuuseen, saimme uuden pakastimen. Huhtikuussa 2018 laitteen lefti jäätyi, ei pyörinyt kunnolla enää. Huoltokorjaaja kävi toteamassa, että tää ja tää on vialla, ei kannata korjata, korjauskustannukset reilu 800 euroa. Uskoimme ammattimiestä. Ostimme uuden laitteen, joka asennettiin 7.2.2023. Tämä asentaja kertoi, että hän itse sulattaa pakastimensa kerran vuodessa pakkasilmojen aikaan. Se pakastin, jonka leftin jäätymisen vuoksi ostettiin tämä viimeinen laite, vietiin pesuhuoneeseen sulamaan. Haluttiin kokeilla, josko siitä kuitenkin olis vielä käyttöön. Parin päivän sulatuksen jälkeen se käynnistyi ihan normaalisti ja on siitä lähtien ollut käytössä ns. kakkospakastimena. Ilman ongelmia. Kirjoitan tätä siksi, kun minulla on menossa keittiön no-frost pakastimen, sen viimeisimmän hankinnan, sulatus, kun pakkaskelit sen sopivasti sallivat. Ja viimeksi vielä: eipä ole meillä ennen ollut niin rimpulaa astianpesukonetta kuin nyt on, AEG. Enpä sitäkään kelleen suosittele.
Kiitos kommentistasi. No huh, on teilläkin ollut haasteita noiden laitteiden kanssa. Hyvä vinkki, täytyykin ottaa pakastimen sulatus ohjelmaan nyt, kun pakkanen paukkuu ja pakasteet voi kipata ulos sulatuksen ajaksi. Toivottavasti pakkasta piisaa vielä, kun ainakin viimeksi pakastimen sulatus kesti tuskastuttavan kauan.
Hei,
Kannattaa huomioida ”no frost” -laitteen toimintaperiaate. Eli laite kuivattaa pakastimen sisällä ilmaa. Kun ovea availee ja pakastaa elintarvikkeita, pakastimeen muodostuu huurretta ja jäätä jonka pakastin haihduttaa. Tämän kosteuden pakastin valuttaa haihdutinastiaan pakastimen takana. Nyt tulee se asia, jonka takia monella menee pakastin muutaman vuoden sisällä rikki (minulla mukaanlukien): pakastimessa ei saa säilyttää mitään, mikä ei ole ilmatiiviisti pakattu, kuten esim. jääpaloja sellaisenaan purkissa ilman kantta. Kaikki on pakattava ilmatiiviisti. Muussa tapauksessa pakastin yrittää poistaa jään sisältään ja ajan kuluessa kosteudenpoisto saattaa tukkeutua liiallisen kuormituksen takia. Eli kaikki pakataan ilmatiiviisti ja pakastimen jäänpoisto ei mene tukkoon. Toki pakastin on silti hyvä sulattaa joskus jos haluaa olla varma. Meillä ei tosin muutaman vuoden käytön jälkeen tullut pisaraakaan vettä mistään sulatuksen aikana.
Kiitos, tämä on hyvä vinkki! Jääpaloja en ole pakastimessa tehnyt/ pitänyt, mutta sitä en muista, olisinko voinut joskus vuosien varrella laittaa pakastimeen jotain, joka ei ole ollut ilmatiiviisti pakattu. No, mutta tästä lähtien tiedän varoa.
Osuin sivustolle kun jostakin kuulin että no frost-pakastinkin pitäisi sulattaa. Meillä ”Miele” merkkiset korkeat kylmäkalusteet uusittiin syksyllä v. 2017 ja ovat toimineet luotettavasti koko ajan. Juuri nyt kovien pakkasten aikana tuli sulatus mieleen ja kurkkasin pakastimen säilytyskorien taakse mutta minkäänlaista jään tai huurteen muodostusta en löytänyt. En sitten sulattanut🙂
Kiva kuulla vaihteeksi hyviä kokemuksia no frost -pakastimista. Miele onkin tunnetusti laadukas, joten voin hyvin uskoa, että pakastimesi pelittää moitteetta. Vaan eipä meidänkään pakastimessa NÄKYNYT jäätä missään, ei säilytyskorien takana eikä missään muuallakaan. Sulamisvettä alkoi valua jostakin pakastimen uumenista sisäisistä rakenteista vasta, kun kokeilin mahdollista sulattamistarvetta ja laite oli seissyt tovin virrat pois. En olisi voinut mistään nähdä/ tietää, että laitteessa oli jäätä.
Samoja ongelmia… AEG erillinen no frost -pakastin… Pitäisi tosiaan suoraan kertoa käyttöoppaassa, että sulatettava on. Sinne ei ole edes kirjoitettu sellaista ongelmaskenaariota, että vesi alkaa valua sisään ja jäätyy sinne….Mulla alkoi ilmestyä jäätä pakastimen sisään, takareunaan. Täälläpä nyt sulattelut käynnissä.
Jep, jep, kuulostaa tutulta. Meidän pakastimessa pahinta on se, ettei jäätä edes näe missään, kun sitä muodostuu laitteen uumeniin. Ennen vanhaan oli helppo huomata, koska pakastin pitää sulattaa, kun jää kertyi hyllyjen väliin. Tsemppiä sulatteluun!
Ainakin Samsung pakastimen NoFrost rakenne on epäluotettava. Uksoaksemme sama varmaan muissakin merkeissä. Toki asia riippuu puhallinyksiön rakenteesta.
Erityisesti kesähelteillä saattaa lauhdutin ja sisällä oleva puhallin käydä keräämään huurretta. Kun huurretta on riittävästi, niin sisällä oleva puhallin pysähtyy. Kun puhallin pysähtyy, pakasteet sulavat. Tilannetta ei pysty ennakoimaan, eikä pakastimen sulatus ennakolta auta. Sitten joku kaunis päivä on tilanne, että otat pakastimesta pakasteita – havaitaksesi, että ne ovat sulaneet.
Erittäin epäluotettava ja ennakoimaton konsepti / rakenne. NoFrost saattaa toimia vuosia ilman ongelmia ja sitten ongelmia useamman kuukauden välein ja sitten taas toimii. Ulkoiset olosuhteet kun vaikuttavat.
Missä ihmeessä sitä pitää pakastimen pakasteita, jos kaksi päivää pitää kesähelteellä sulatella pakastinta.
Juuri tuo epävarmuus ja ennakoimattomuus on turhauttavaa. Perinteisistä pakastimista sentään näki, koska niitä pitää sulattaa. Nämä no-frostit temppuilevat miten sattuvat.
Meillä nofrost AEG kaappipakastin. Ihan samat ongelmat kuin edellä kerrotut. Ensimmäinen laite asennettiin 13.3.2016. Tämä jäätyi umpeen ja halkesi, uusi (nro 2) asennettiin 11.9.2017. Huolto kävi korjaamassa 11.4.2018, kun lefti ei enää pyörinyt. Se saatiin sulattamalla korjattua. Kesti yli neljä (4) vuotta, kunnes 7.2.3023 ostimme uuden laitteen huoltomiehen kehotuksesta. Pakastimessa pysyi lämpötila vain -13-15 pakkasasteessa. Huoltomiehen arvion mukaan vanhan, siis laitteen nro 2 korjaaminen olisi tullut niin kalliiksi, että oli edullisempaa ostaa uusi. Teimme työtä käskettyä. Juuri nyt 19.7.2024 kuuntelen, kun tämä meidän AEG nofrost -pakastin nro 3 pitää omituista krapinaa käymisen aikana. Summa summarun: asumista reilu 8 vuotta ja sinä aikana kolme (3) pakastinta. Onko tässä mitään järkeä!!
Ounou, kuulostaa aika epätoivoiselta koko tilanne no frost -kaappien kanssa. Jännityksellä odotan, miten meidän käy, kun uudessa kodissakin on no frost -pakastin, jota emme siis itse ole valinneet. Ei taideta nykyään juuri muita pakastimia myydäkään, ihan hullu keksintö, kun ei toimi niin kuin pitäisi ja aiheuttaa vaan vaikeuksia.
Minäkin täällä parhaillaan sulattelen Ikean Frysa merkkistä no frost-kaappipakastinta, (Whirpool).
Pakastin on integroitu, joten jännityksellä odottelen mistä ne vedet valuu ulos ja kastuuko koko kaapin runko.
Toivotaan että vika korjaantuu tällä menetelmällä.
Jaahas, sama vika sielläkin. Integroitua pakastinta onkin vaikeampi kiskoa keskelle lattiaa sulamaan. Toivotaan, että vedet eivät valu taakse niin kuin meillä. Vesi olisi valunut lattialle, jos en olisi tyhjennellyt kaukaloa sitä mukaan, kun se täyttyi. Perinteisissä pakastimissa se sentään valui edestä. Tsemppiä sulatteluun!
Mikähän näiden NoFrost pakastimien todellinen energiankulutus on, kun pakastimen todellinen lämpötila seilaa -11 C ja -28 C asteiden välillä. Pidemmällä ajanjaksolla on tätä nyt seurattu ja yllätys tämäkin.
Pakastimen oma mittari toki näyttää vakiona -18 C astetta. Se ei näytä todellista lämpötilaa. Jos näyttäisi, niin asiakkaat varmaan valittaisivat.
Oho, enpä ole tuollaisesta kuullutkaan. Suurin osa luottaa varmaan pakastimen mittariin eikä mittaile itse lämpötilaa. Voisikin olla mielenkiintoista testata, kuinka hyvin pakastimen mittari pitää paikkansa. Energiankulutuksesta en osaa sanoa juuta enkä jaata. Ehkä senkin voisi mitata?
Mulla Husqvarna no frost pakastin ja 2v jälkeen lakkasi toimimasta ja aukaisi oven itse. Huoltoliike käski sulattaa 3 päivää ja koittaa uudestaan käyntiin. Ei toiminut.
Kaikki vaihdettiin sisältä suurinpiirtein uuteen 5/22. Nyt avasi taas ovensa ja kaikki ilmeisesti koneen uumenista jäässä. Ohjekirjassa lukee, että ei tarvitse sulattaa.
No voi harmi… sielläkin! Miksei niihin ohjekirjoihin voisi reilusti laittaa, että pakastinta voi joutua sulattamaan ja sitten luetella esim. tilanteita, jolloin niin voi käydä. Myöskään markkinoinnissa ei pitäisi väittää, ettei sulatustarvetta ole, kun asia on käytännössä kuitenkin toisin.
Ostin 2019 no-frost pakastimen, kun mainos kertoi ettei sitä tarvitse sulattaa. Kaksi vuotta myöhemmin huomasin, että jäätelöt olivat sulaneet, varoitusvalo paloi ja laite piippasi. Sen sisälle oli kertynyt senttejä kirkasta jäätä. Onneksi oli talvi, sulatin sen ja poistin jäät. Muutaman kuukauden päästä toistui sama: Ei huurretta vaan kirkasta jäätä. Ilmoitin valmistajalle (Electrolux) ja saimme kotiin korjaajan valmistajan laskuun. Hän kertoi, että laite on sulatettava vuosittain, mutta sulaminen kestää kaksi päivää, koska huurteen sulamisveden poistoletku on piilossa rakenteiden suojassa hyvin lämpöeristettynä; ei siis riitä näkyvän jään sulatus. Myyjät kuitenkin mainostavat edelleen, ettei tarvitse sulattaa. Nyt on sitten hommattu pieni arkkupakastin, mihin pakasteet saa turvaan pariksi kolmeksi päiväksi, että laite ehtii sulaa kunnolla.
Oi voi, kuulostaa niin kovin tutulta. Näyttää olevan no frost -pakastimista melkoista riesaa yhdellä sun toisella. Kunpa meilläkin olisi tilaa edes pienelle arkkupakastimelle, ostaisin sellaisen mielelläni. Nyt jännitän, miten nykyinen no frost -pakastimemme toimii. Muutimme kesällä ja uudessa kodissa odotti jälleen no frost…