Minkä kokoinen matto olohuoneeseen?

Kaupallinen yhteistyö: Trendcarpet

 

Minkä kokoinen matto sinun kotonasi on olohuoneessa? Aloin epäillä, että meidän olohuoneemme matto on liian pieni, on aina ollut. Aavistus osui oikeaan. Sopivan kokoinen ja tarpeeksi iso matto kohensi olohuoneen ilmettä yllättävällä tavalla.

Minkä kokoinen matto sopii olohuoneeseen? Kuuluuko sohvan ja muiden huonekalujen olla maton päällä kokonaan vai osittain? Kuinka paljon lattiaa kannattaa jättää näkyviin?

Näitä kysymyksiä olen miettinyt viime viikkoina pää savussa. Aloin nimittäin epäillä, että meillä on ollut aina liian pieni matto olohuoneessa. Matot ovat olleet 160-170 x 230-240 cm kokoisia, mikä on kuulemma Suomessa tyypillinen mattokoko, ja usein auttamatta liian pieni. Riippuu toki huoneen koosta. Oma silmäni on sanonut, että matto voisi olla vähän isompi ja silti jäisi reilusti lattiaa näkyviin.

Uskaltauduin kovan pähkäilyn jälkeen tilaamaan 200 x 300 cm kokoisen maton Trendcarpetilta – tietysti villamaton, koska rakastan villamattoja. Olen niin tottunut ja mieltynyt villan tuntuun jalkojen alla, etten muuta harkinnutkaan. Ajattelin, että ehkä kannattaa valita mieluummin vähän liian suuri kuin liian pieni matto. Tai ainakin kokeilla isompaa. Tuntui silti hurjalta hankkia NIIN iso matto, isoin mitä meillä on ikinä ollut.

Matto tuli Ruotsista 3-4 päivässä erittäin huolellisesti pakattuna. Ei ollut pienintäkään vaaraa, että vaalea matto olisi rähjääntynyt tai likaantunut matkalla. Maton väri olikin toinen asia, jota pohdin ja arvoin viikkokausia. Kuvista on usein vaikeaa saada käsitystä, miltä sävy näyttää luonnossa. Tämäkin matto, Coastal luonto osoittautui beigemmäksi kuin kuvittelin, mutta eipä tuo haittaa.

En halunnut ihan valkoista, vaan ennemmin luonnonvaalean maton. Tämä on vielä astetta lämpimämmän värinen ja sopii lisäksi mukavasti sohvatyynyihin.

Matto ei tunnu yhtään liian suurelta! Sen sijaan huone tuntuu nyt suuremmalta kuin silloin, kun lattialla oli pienempi matto.

Nyrkkisääntöhän on se, että olohuoneessa maton tulisi olla leveämpi kuin sohva on. Nyt se on, aiemmin ei ollut, sillä sohvamme on 250 cm leveä.

Matto kannattaa asettaa sohvaryhmän alle niin, että sen reuna on aivan sohvan edessä tai etummaisten jalkojen alla ja myös sohvapöytä ja nojatuolit mahtuvat maton päälle ainakin osittain. Matto voi toki ulottua myös kokonaan sohvan alle, jos niin haluaa. Idea on se, että matto rajaa ja kokoaa sohvan ja muut kalusteet omaksi ryhmäkseen.

Ideaalitilanteessa mattoa jäisi näkyviin yhtä paljon sohvan molemmilta sivuilta, mutta käytännön elämässä voi olla toisin. Minunkin piti jättää divaanin puolelle hieman enemmän lattiapintaa näkyviin, sillä divaanin edessä on terassin ovi. Haluan, että terassille ja takapihalle pystyy kulkemaan lattiaa pitkin eikä tarvitse astella vaalealle villamatolle. Vaikka villa onkin siitä ihana materiaali, että se hylkii likaa.

Olen sitä mieltä, että tärkeintä on luottaa omaan makuunsa, kun valitsee ja asettelee mattoa omaan kotiinsa. Kaikenlaiset nyrkkisäännöt ja sisustusopit voi hyvin unohtaa, jos ne tuntuvat rajoittavilta tai muuten omaan makuun epäsopivilta. Itse otan niistä usein vain osviittaa ja unohdan sitten tarpeen mukaan. Matto on hyvä ja sopiva, kun se miellyttää omaa silmää. Eikö niin?

Olen tyytyväinen, että uskalsin kokeilla reilumman kokoista mattoa. Iso matto tuli meille jäädäkseen. Ainoa asia, joka vähän harmittaa on se, että näin isoa mattoa on hankalaa viedä talvella ulos lumipesuun. Lumipesu on ihan paras ja edullisin keino puhdistaa villamatto. Tänä talvena siihen onkin ollut loistavat mahdollisuudet, kun on yllin kyllin lunta ja pakkanen paukkuu. Olen pessyt lumessa jo meidän kaikki matot.

Entä se olohuoneen entinen matto, mihin se joutui? Siirsin sen työhuoneeseen, ja nyt on sielläkin villaa jalkojen alla, kun seison työpöydän ääressä. Entinen matto näyttää muuten tosi pieneltä pläntiltä, kun sitä katsoo uuden maton rinnalla.

Vielä yksi asia: Trendcarpet lupasi blogini seuraajille 20 prosentin alennuksen valikoimastaan. Saat alennuksen koodilla SISUSTUSILONA20.

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *