Paras vappuherkku: pehmeät rahkamunkit

Rahkataikinasta tehdyt munkit ovat meheviä, pehmeitä ja niin suussa sulavia, että niistä on tullut heittämällä meidän perheen paras vappuherkku. Taikinaa ei tarvitse vaivata eikä kohotella. Rahkamunkkeja on helppoa ja nopeaa pyöräyttää milloin vain ja ne maistuvat muulloinkin kuin vappuna. Kokeile itse!

Paistoin viime vappuna rahkamunkkeja kolme kertaa. Yksi annos ei nimittäin riittänyt mihinkään. Tänä vuonna tein ensimmäisen satsin jo ennen vappua. Rahkataikinasta tehdyt munkit ovat meheviä, pehmeitä ja niin suussa sulavia, että niistä on tullut heittämällä meidän perheen paras vappuherkku. Rahkasta tulee munkkeihin mehevyyden lisäksi kivasti raikkautta. Oletko kokeillut?

Leivoin rahkamunkkeja jopa lapsen rippijuhliin jokunen vuosi sitten. Silloin koristelin ne vaaleanpunaisella sokerikuorrutteella, kun en halunnut rapisevan sokerin tahrivan sormia ja leviävän joka paikkaan. Moni vieras tykästyi munkkeihin kovasti.

Kätevää on se, ettei taikinaa tarvitse vaivata eikä kohotella, kuten perinteistä munkkitaikinaa. Taikinapalleroiden annetaan vain levätä hetki liinan alla ennen paistamista. Voit pyöräyttää rahkamunkkeja helposti ja nopeasti milloin vain. Ne maistuvat muulloinkin kuin vappuna.

Kuumenna öljyä tarpeeksi mutta ei liikaa

Tiedän, että moni käyttää munkkien paistamiseen kookosöljyä, mutta itse suosin terveellisempää rypsiöljyä. Paistamisen apuna käytän simppeliä digitaalista paistomittaria, ”tikkumittaria”.

Tämän viimeisimmän mittarin ostin Motonetistä. Se on ollut käyttössäni nyt muutaman vuoden ja toimii hyvin. Sillä on näppärää tarkistaa nesteen lämpötila myös esimerkiksi pullataikinaa tehdessä. Varsinaisesti se taitaa olla tarkoitettu lihan lämpötilan mittaamiseen ja siihenkin sitä toki välillä käytän.

Tarkistan mittarilla, koska öljy on kuumentuntut 180 asteeseen ja voin alkaa paistaa munkkeja. Välillä katson öljyn lämpötilan myös kesken paistamisen. Öljy jäähtyy helposti hivenen, kun sinne nakkaa taikinapalleroita.

Liian kuumassa öljyssä munkin pinta palaa, mutta sisus jää raa’aksi. Öljy voi myös syttyä palamaan, jos se pääsee ylikuumenemaan. Jos rasva taas ei ole tarpeeksi kuumaa, se imeytyy liiaksi munkkeihin.

Kierittele hienossa sokerissa

Paistamisen jälkeen kierittelin munkit Siro-sokerissa, josta sain vinkin Facebookin leivontaryhmästä. Siro on erikoishienoa ja tavallista kidesokeria pienikiteisempää sokeria.

Kokemukseni mukaan se tarttuu munkkeihin tavallista sokeria paremmin. Käytätpä mitä sokeria tahansa, kierittele munkit sokerissa, kun ne ovat vielä lämpimiä. Välillä voit lisätä tai vaihtaa tuoretta sokeria kierityslautaselle, sillä uusi, puhdas sokeri tarttuu munkkeihin paremmin kuin öljyssä sotkeentunut.

Mehevät, pehmeät rahkamunkit

Tässäpä tämä ohje, josta tulee noin 16-18 munkkia. Toivottavasti innostut kokeilemaan ja tykästyt.

Taikina:

3 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

ripaus suolaa

50 g voita

250 g rahkaa

1 muna

Paistamiseen:

1 l rypsiöljyä

Pinnalle:

Erikoishienoa sokeria

* Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja anna jäähtyä. Sekoita voisula, muna ja rahka keskenään ja lisää jauhoseokseen. Kääntele taikina tasaiseksi ja anna levähtää hetken.

* Pyörittele taikinasta jauhotetuin käsin pieniä taikinapalloja. Anna pallojen levätä liinan alla hetki. Itse lepuutan palleroisia noin 15-20 minuuttia.

* Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Laske reikäkauhalla 4-5 taikinapalloa kerrallaan öljyyn ja paista ne kauniin ruskeiksi noin 3-4 minuuttia. Kääntele munkkeja kypsentämisen aikana, jotta ne kypsyvät tasaisesti.

* Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Pyörittele ne lämpiminä sokerissa. Pikamunkit ovat parhaimmillaan tuoreena. Jos munkkeja jää, voit pakastaa ne.

Eipä sitten muuta kuin herkuttelemaan ja nauttimaan vapusta. Kovin lämmintä ei taida olla luvassa, mutta jospa aurinko kuitenkin paistelisi. Valkovuokot kukkivat parhaillaan meidän pihalla ja muutama viikko sitten istuttamani orvokitkin ovat selvinneet kunnialla viileistä öistä.

Iloista ja aurinkoista vappua!

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *