Pääsiäisen paras herkku on mielestäni sitruunainen rahkapulla. Tällä kerralla tein pullataikinan maidon sijasta veteen ja öljyyn. Rahkapullista tuli ihanan pehmoisia! Täytteen pohjana käytin valmista sitruunarahkaa. Katso ohje tästä ja kokeile.
Mikä on sinun suosikkileivonnaisesi pääsiäisenä? Oma lempparini on ehdottomasti pullapohjaan leivottu sitruunainen rahkapulla. Tykkään sen makeanmehevästä ja raikkaasta mausta.
Olen aina ennen tehnyt pullataikinan maitoon, mutta tällä kerralla tein sen elämäni ensimmäisen kerran veteen ja öljyyn.
Olen kuullut niin paljon kehuja veteen leivotuista pullista, että halusin hienoisista epäilyistäni huolimatta kokeilla ohjetta. Monen kotileipurin mielestä paras ja pehmein pulla valmistuu nimenomaan veteen ja öljyyn tehdystä taikinasta. Itse en kuitenkaan tehnyt korvapuusteja tai pikkupullia, vaan sitruunarahkapullia.
Sain leivontainspiraation illalla, joten kuvat ovat vähän hämäriä. Ohjeen pullataikinaan poimin Facebookin Kotiruokaryhmästä, jossa pullakeskustelu on käynyt ajoittain kuumana.
Tällä ohjeella rahkapullista tulee ihanan pehmoisia. Kokeile, jos et usko – tai vaikka uskoisitkin. Ohje on helppo ja pullat valmistuvat joutuisasti. Täytteen tekemisessä oikaisin ja käytin pohjaksi valmista sitruunarahkaa. Voit tehdä täytteen mainiosti myös appelsiinirahkasta.
Sitruunarahkapullat ovat parhaimmillaan tuoreina, joten niistä kannattaa nauttia samana päivänä ja pakastaa loput. Seuraavana päivänä rahkapullien pohja ei ole mielestäni enää niin pehmeä.
Taikinasta tulee noin 25-30 pullaa. Jos vähempi määrä riittää, tee puolikas taikina.
Sitruunarahkapullat
Pullataikina:
5 dl lämmintä vettä (+42 C)
2 pussia kuivahiivaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 dl öljyä
13-14 dl vehnäjauhoja
Täyte:
2 purkkia (400 g) sitruunarahkaa
2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
* Sekoita kuivahiiva puoleen määrään vehnäjauhoja (6-7 dl).
* Lämmitä vesi 42-asteiseksi esim. mikroaaltouunissa. Lisää veteen sokeri, suola, kardemumma, öljy ja vehnäjauhot, joihon olet sekoittanut kuivahiivan.
* Kohota taikinaa kymmenen minuuttia liinan alla vedottomassa paikassa.
* Lisää loput jauhot. Vaivaa taikinaa hetken aikaa, jotta saat siihen sitkoa.
* Leivo taikina pyöreiksi pulliksi. Kohota niitä uunipellillä liinan alla noin puoli tuntia. Sekoita sillä välin täytteen ainekset keskenään.
* Paina pulliin lasinpohjalla syvennys. Täytä syvennys sitruunarahkaseoksella. Voitele rahkapullat halutessasi kananmunalla. Näissä kuvissa näkyviä pullia en voidellut.
* Paista rahkapullia 10-15 minuuttia +225-asteisessa uunissa. Nauti!
Aiempina vuosina olet leiponut rahkapullat hieman pidemmän ja perinteisemmän kaavan kautta: tehnyt pullataikinan maitoon, kohottanut sitä pidemmän aikaa kaksi kertaa ja sekoittanut täytteen perusrahkasta.
Hyvää pääsiäistä ja herkullisia pullahetkiä!
olen samaa mieltä. Pääsiäinen ei ole pääsiäinen ilman kotona leivottuja rahkapullia.
Niinpä! Välillä ihmettelen, miksi leivon niitä yleensä vain pääsiäisenä, vaikka maistuisivat ne muulloinkin.