Rapeanmakea pavlova kevään kahvipöytään


Leivoin elämäni ensimmäisen pavlovan. Pavlova on ihanan ilmava, kermavaahdolla ja hedelmillä tai marjoilla päällystetty marenkikakku. Klassikkoherkku on makeaa, rapeaa ja pehmeää yhtä aikaa ja vastustamattoman hyvää. Ainakin meidän kahvipöydästä se katosi nopeasti viimeistä marenkimurusta myöten.

Miksi ihmeessä tein pavlovan vasta nyt? Ei aavistustakaan! Jostain syystä olen aina päätynyt tekemään muunlaisen kakun. Mutta nyt kun olen testannut pavlovan, aion ottaa sen vakituiseen leipomisohjelmaan. Pavlova on näyttävä tarjottava ja se on helppoa ja mutkatonta kasata, kun marenkipohja on valmiina. Kakku täytetään juuri ennen tarjoilua, jotta pohja säilyy mureana.

 

Tämän Australian kansallisleivonnaisen kehitti kuulemma sikäläinen kokki venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan vierailun innoittamana. Marengin valkoinen kuohkeus ja keveys muistuttavat kieltämättä tanssijattaren pukua ja haurasta olemusta.

Pavlova on monikäyttöinen juhlaleivonnainen, koska se sopii monille erikoisruokavaliota noudattaville. Marenkikakku on gluteeniton ja jos täytteeseen käyttää laktoositonta tai vähälaktoosista kermaa, se sopii myös laktoosi-intolerantikoille.

 

Pohja

Pavlovan kuuluu olla päältä rapea ja sisältä vähän sitkeä. Tällaisen rakenteen saat, kun lisäät marenkivaahtoon hieman maissi- tai perunajauhoa sekä tipan viinietikkaa tai etikkaa.
Marenkipohja kannattaa tehdä edellisenä päivänä, tai vaikka jo aiemminkin. Tarvitset siihen:
 
4 munanvalkuaista
2 dl sokeria
1 tl maissi- tai perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
1tl etikkaa
Vatkaa valkuaiset puhtaassa ja kuivassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Keltuaista ei saa olla mukana yhtään. Sekoita vaniljasokeri ja maissijauhot sokeriin ja lisää seos valkuaisvaahtoon vähän kerrallaan ja jatka vatkaamista. Sekoita joukkoon vielä etikka.
 

 

 

Aseta leivinpaperi uunipellille ja piirrä siihen lautasen tai kulhon avulla ympyrä, jonka halkaisija on noin 24-26 senttiä. Levitä marenkiseos ympyrän sisään niin, että reunat ovat vähän keskustaa korkeammalla.
 
Paista 100-asteisessa uunissa noin kolme tuntia tai kunnes marenki tuntuu rapealta ja kevyeltä. Jos pinta alkaa tummua, pudota lämpötilaa hieman (ja lisää paistoaikaa). Pohjan ei ole tarkoitus varsinaisesti paistua ja ruskistua, vaan kuivua ja rapeutua.
 

Anna kakun jäähtyä hyvin ja nosta varovasti tarjoiluvadille.

 

 

 

Täyte

 
Pavlova täytetään perinteisesti kermavaahdolla ja koristellaan hedelmillä tai marjoilla. Voit vatkata täytteeseen esimerkiksi 3 desiä kuohu- tai vispikermaa, maustaa sen sokerilla ja levittää kakun päälle. Kesäinen maku syntyy, kun koristelet kakun 0,5 – 1 litralla tuoreita mansikoita.
 
Aion tehdä mansikkaversion kesällä, mutta nyt käytin täytteeseen nämä ainekset:
 
2 dl vispikermaa
1 purkki (200 g) persikka-passionrahkaa
1 tl vaniliinisokeria
2-4 rkl sokeria tai oman maun mukaan
2 dl mustaviinimarjoja
Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Lisää maustettu rahka. Levitä vaahto kakulle ja koristele mustaviinimarjoilla. Tarjoa heti.
 

Sihtasin marjojen päälle vielä ripauksen tomusokeria ja kipaisin hakemassa ulkoa muutaman orvokin koristeeksi.

Rapsahtava kuori, vaahtokarkkimainen sisus ja raikkaat marjat – kuka tätä voi vastustaa. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, jos et ole ennen leiponut pavlovaa!

 

 

 

 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

0 Replies to “Rapeanmakea pavlova kevään kahvipöytään

  1. Hei, löysin sattumalta instagram kuviisi ja blogisi. Kauniita ja inspiroivia kuvia, kun etsin uuteen kotiimme ideoita. Tykästyin teidän sohvaan, voitko kertoa kenen malli se on.
    Kiitos sinulle ja ihanaa kesän odotusta.
    -Maarit

  2. Hei Maarit,
    Kiva kuulla, tervetuloa seuraamaan! Sohva on ollut meillekin mieleinen. Ostimme sen Askosta muutamia vuosia sitten, nimi taisi olla BB divaanisohva ja kangas Colorado harmaa. En tiedä, onko sohvaa samalla nimellä enää valikoimissa, mutta uskoisin, että heillä on ainakin jokin vastaava. Kannattaa kysyä.
    Aurinkoista kesän odotusta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *