Jouluvalmistelumme sujuvat tänä vuonna poikkeuksellisen haastavissa olosuhteissa. Seinänaapurimme tekee nimittäin kylpyhuoneremonttia. Jos et ole koskaan asunut kylppärirempan naapurissa, voin kertoa, että meteli on sietämätöntä. Jouduin hankkimaan kuulosuojaimet, että kestän olla kotona.
Laattojen piikkaus, moukarointi, poraaminen ja nakuttelu alkavat heti aamusta ja jatkuvat siitä sitten illansuuhun asti. Ei puhettakaan, että voisimme nukkua yhtään myöhempään. Naapurin rempasta tekee erityisen haastavaa se, että teen suuren osan töistä kotitoimistossani. Joinakin päivinä on tuntunut siltä, että tärykalvot puhkeavat ja verisuoni katkeaa päästä, kun stressikäyrä on noussut tappiin.
Olen joutunut pakenemaan ties minne. Yhtenä päivänä oli mentävä pitämään puhelinneuvottelua autoon, kun en ehtinyt viime tinkaan enää kirjastoon tai kahvilaan. Kun lapsi tuli koulusta ja koetimme jutella, meidän piti huutaa, että kuulimme toisemme. Ja tätä voi jatkua vielä monta viikkoa, sillä kylppäriremppahan kestää usein 3-4 viikkoa. Toivon totisesti, että remppamiehet pääsevät pian laatoittamaan ja hiljaisemmat työvaiheet alkavat.
Välillä meteli onneksi hellittää ja iltaisin kotona vallitsee taivaallinen rauha. Miten voi hiljaisuus ja oman kodin rauha tuntuakin niin hyvältä! Olen alkanut saada pikkuhiljaa joulutunnelmasta kiinni. Huomasin, että tuleehan se tunnelma, kun alkaa vain tekemään.
Kokeilin tehdä tämän joulun trenditorttuja, jotka taitellaan lumitähden muotoon. Niistä tuli tosi kivoja. Lapset tykkäsivät, kun ei ollut teräviä sakaroita ja ”hillo jakaantui tasaisemmin koko torttuun”.
Laiton Instastoryyn kuvia vaihe vaiheelta, ja moni seuraajani viestitteli, että oli miettinytkin, miten niitä tehdään. Siirsin kuvat nyt kohokohtiin. Voit käydä sieltä profiilistani kurkkimassa, jos kiinnostaa.
Leivoin myös perinteisen maustekakun. Sellainen kuuluu mielestäni jouluun, vaikken muuten olekaan varsinainen kuivakakkufani. Tämä kakku on superhelppo ja nopea: taikina valmistuu pelkästään ainekset sekoittamalla. Kakku maistuu mehevältä ja siitä tulee ihana joulun tuoksu.
Poimin reseptin vuosia sitten jostain Maa- ja kotitalousnaisten leivontaohjeista. Teen näitä yleensä useamman ja annan lahjaksi tai vien tuliaiseksi. Maustekakun maku vain paranee, kun se saa tekeytyä, joten sen voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen.
Tässä ohje:
4 dl vehnäjauhoa
2,5 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl soodaa
2,5 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl soodaa
100 g margariinia
1 dl omena- tai luumusosetta
2 dl ruuanvalmistusjogurttia tai kreikkalaista/ bulgarialaista jogurttia
2 dl ruuanvalmistusjogurttia tai kreikkalaista/ bulgarialaista jogurttia
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata margariini ja lisää se kuiviin aineisiin. Lisää sose ja jogurtti. Sekoita nopeasti tasaiseksi ja vältä vaivaamista, ettei kakku sitkisty.
Kaada voideltuun, korppujauhoilla tai mannaryyneillä jauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin tunti.
Anna jäähtyä ja vetäytyä ennen kumoamista. Kakun voi halutessaan koristella vaikkapa sokerikuorrutteella. Itse en yleensä koristele, koska tässäkin on sokeria ja makeutta jo ihan tarpeeksi minun makuuni.
Hyvää joulunodotusta sinulle!
Kauniita kuvia ja tunnelma niissä. 💕
Voi kiitos <3 Mukavaa joulunaikaa sinulle!