Suussasulava omenapiirakka soijapohjaisella täytteellä

Muropohjainen piirakka on luottoleivonnaiseni. Se on helppo pyöräyttää milloin vain ja aineksia löytyy lähes aina kotoa. Välillä mietin, ovatkohan muut perheenjäsenet jo kyllästyneet siihen. Mutta ei, omena- tai marjapiirakka maistuu takuuvarmasti.

Laitan muropohjan päälle toisinaan marjoja, toisinaan omenoita, ja vaihtelen täytteen aineksia. Yleensä teen täytteen kermaviilistä, rahkasta tai maustetusta rahkasta, mutta tällä kerralla kokeilin soijapavuista tehtyä hapatettua ruonlaittovalmistetta. Omenapiirakasta tuli mielettömän mehevä!

Soijapohjainen kermaviilin korvike on hieman pehmeämpää ja löysempää kuin kermaviili, mutta se toimii aivan kermaviilin tapaan. Yksi purkki soijavalmistetta vastaa leivonnassa yhtä samankokoista purkkia kermaviiliä.

Soijapohjapiirakasta tuli heittämällä meidän perheen uusi lemppari. Nyt olen tehnyt sellaisen jo useamman kerran, ensin omenapiirakan, sitten pari marjapiirakkaa. Piirakasta tulee kauniin keltainen ja se suorastaan sulaa suussa. Tätä kannattaa kokeilla!

Omenapiirakka soijapohjaisella täytteellä

Muropohja

  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus vaniljasokeria ja/ tai kardemummaa

Vaahdota sokeri ja pehmeä voi.
Lisää kananmuna ja jatka vaahdottamista.
Sekoita leivinjauhe ja halutessasi vaniljasokeri/ kardemumma jauhoihin.
Kääntele jauhot munasokerivoivaahtoon.
Painele taikina tavalliseen piirakkavuokaan tai irtopohjalliseen piirakkavuokaan (26-28 cm).
Esipaista pohjaa 10 minuuttia 175 asteessa.

Täyte

  • 1–2 omenaa
  • 2 dl hapatettua ruonlaittovalmistetta soijapavuista (1 purkki)
  • 0,5–0,75 dl sokeria (Itse laitan omenapiirakkaan yleensä 0,5 dl ja marjapiirakkaan 0,75 dl, koska marjat ovat happamampi. Mutta tämä on makuasia.)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 kananmuna
  • ripaus kanelia

Kuori ja viipaloi omenat ohuiksi siivuiksi piirakkapohjan päälle. Ripottele kanelia omenoiden päälle oman maun mukaan.
Sekoita sokeri, soijavalmiste, muna ja vaniljasokeri. Kaada täyte omenoiden päälle.
Paista piirakkaa 200 asteessa 20-30 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet kauniin ruskean värin.
Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.

Omenoiden sijaan voit laittaa piirakan päälle vaikka mustikoita, vadelmia tai puolukoita. Jos käytät pakastemarjoja, sekoita marjoihin 1 rkl perunajauhoja ennen kuin ripottelet ne piirakan päälle.

Omenapiirakka sopii kaikkiin vuodenaikoihin, mutta taidan pikkuhiljaa alkaa leipoa jouluisia leivonnaisia. Yksi suosikeistani on helppo ja herkullinen taatelikakku, jonka teen usein jo ennen joulua. Hyviä joululeivonnaisia on niin paljon, että pitää aloittaa hyvissä ajoin. Kaikkia herkkuja ei jaksa syödä jouluna.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *