Tahrat on helppoa poistaa villamatosta, kunhan tekee sen tuoreeltaan. Villassa on rasvaa, jonka ansiosta matto hylkii likaa. Suurimman osan tahroista olenkin saanut poistettua pelkällä vedellä ja froteepyyhkeellä. Haastavampia tilanteita varten kaapissani on pieni purkki tahraihmettä.
Hupsista heijaa, tuli sitten punainen puolukkatahra villamattoon ja tietysti juuri vaalean raidan kohdalle. Hetken ehdin miettiä epätoivoisena, onkohan matto pilalla kirkuvan huutomerkin takia.
Meidän perheessä syödään marjoja joka päivä ja välillä – onneksi kuitenkin harvoin – saattaa jokunen marja eksyä ja liiskaantua matolle. Onpa sinne joskus roiskahtanut tilkka punaista mehua ja tomaattikastikettakin, mutta kaikki läiskät olen toistaiseksi saanut putsattua pois.
Tahrat on helppoa poistaa villamatosta, kunhan tekee sen tuoreeltaan. Jos läikkyy, pitää olla nopea. Olen opettanut tämän myös meidän nuorille. Sottapytyn pelastus on se, että villassa on rasvaa, jonka ansiosta matto hylkii likaa.
Kostutettu pyyhe pelastaa paljon
Suurimman osan tahroista olen saanut poistettua pelkällä vedellä ja froteepyyhkeellä. Kostutan vaalean froteepyyhkeen kylmällä vedellä ja taputtelen sen heti tuoreen läiskän päälle. Jätän pyyhkeen imemään rauhassa likaa ja kuivumaan paikoilleen. Tahra katoaa lähes aina kuivumisen myötä.
Juju on siinä, ettei ala hangata tahraa, vaikka kuinka mieli tekisi. Hankaaminen vain levittää läiskää ja hieroo lian syvemmälle maton kuituihin. Malttia se vaatii mutta kärsivällisyys kannattaa.
Tärkeää on käyttää puhdistamiseen pyyhettä tai liinaa, joka ei päästä väriä. Joulunpunainen lautasliina levittää helposti lisää väriä mattoon.
Tahraihme tepsii tositilanteessa
Jos mattoon tulee oikein itsepintainen ja tiukka tahra, turvaudun James-tahranpoistoaineeseen. Tahraihme poistaa matosta kahvi-, tee-, veri- ja punaviinitahrat. Sillä lähtevät hillo-, limonadi-, hedelmämehu-, maito-, ketsuppi-, kaakao- ja kastiketahrat, mitä nyt ikinä matolle saattaa mennäkään.
Ostin Jamesin joitakin vuosia sitten mattomyyjän suosituksesta ja ajattelin, että ”voihan sitä joskus kokeilla”. Puteli maksoi muistaakseni 16 euroa. Arvelin haksahtaneeni mainospuheen uhriksi ja unohdin purkin lipaston laatikkoon ainakin vuodeksi. Kerran turvauduin siihen hätäpäissäni ja huomasin, että tahraihme todella tehoaa.
Tahranpoistoaine toimii näin:
- Poista irtonainen, maton päälle jäävä aines esimerkiksi lusikalla.
- Kastele froteepyyhe kylmällä vedellä, väännä se kosteaksi ja aseta tahran päälle. Jätä kuivumaan.
- Kun tahra on kuivunut, aseta pullo ylösalaisin ja valuta ainetta koko tahra-alueelle.
- Anna aineen vaikuttaa 12 tuntia ja tahran kuivua kokonaan.
- Kun tahra on kadonnut villamatosta, peitä tahra-alue taas kostutetulla froteepyyhkeellä ja jätä kuivumaan.
imurointi on parasta hoitoa
Meillä on ollut keittiössä pehmeä, lämmin ja kodikas villamatto monta vuotta. En ole kertaakaan katunut, että olen sen pöydän alle asettanut. Ehkä tilanne olisi toinen, jos lapsemme olisivat vielä taaperoikäisiä. Mutta nuoret sotkevat harvoin, jopa harvemmin kuin minä itse.
Myös olohuoneessamme on villamatto, vaalea ja iso 200 cm x 300 cm. Sekin on pysynyt hyvin puhtaana, vaikka etukäteen sitä hieman epäilin.
Kannattaa muistaa, että villamaton parasta hoitoa on säännöllinen imurointi. Silloin lika ja pöly eivät pääse pinttymään mattoon. Olen pitänyt esimerkiksi eteisen villamaton puhtaana pelkästään imuroimalla – lukuunottamatta yhtä kertaa, kun vedin sen tekstiilipesurilla kauttaaltaan.
Jos villamattoa haluaa raikastaa, sen voi tehdä esimerkiksi ruokasoodalla: Ripottele ruokasoodaa maton pinnalle ja anna vaikuttaa puolisen tuntia. Imuroi huolellisesti. Sooda kerää itseensä pölyä ja likaa, jotka poistuvat imuroinnin myötä matosta.