Kaupallinen yhteistyö: desenio
Vihdoinkin valmis! Suunnittelin makuuhuoneen tauluseinää yli kuukauden, tai oikeastaan yli vuoden, sillä aloitin ja lopetin (luovutin) suunnittelun moneen kertaan. Ihania julisteita on vaan NIIN paljon ja tuntui, että on mahdotonta valita.
Huomaat sen varmasti, jos alat selata verkkokauppojen valikoimia. Tunteja kuluu ja takapuoli puutuu. Lisäksi piti miettiä koot, kehykset, sommittelu… Muuttujia oli minun makuuni aivan liian monta.
Lopulta päädyin siihen, että laitan seinälle vain kolme julistetta, vaikka ihailenkin runsaita, kymmenistä kuvista koostuvia ja kauniisti sommiteltuja tauluseiniä. Ensimmäiseksi päätin muutaman värin ja aiheen, joiden mukaan aloin valita yhteensopivia julisteita.
Käytin vanhoja kuvia apuna ja teippailin niitä seinälle, kun mietin, minkä kokoisia julisteita tilaisin ja miten niitä asettelisin seinälle. Hyödynsin myös Desenion nettisivuilta löytyvää tauluseinätyökalua, jolla oli näppärää mallailla julisteita ja sovitella niitä yhteen. Kun pääsin vauhtiin, suunnitteleminen olikin tosi kivaa ja inspiroivaa.
Halusin tehdä tauluseinästä makuuhuoneen tunnelmaan sopivan, yksinkertaisen ja harmonisen – sellaisen, jota katsellessa tulee hyvä ja rauhallinen mieli.
Seinälle päätyneet julisteet herättävät mukavia muistoja ja positiivisia fiiliksiä. Isoin, 50 x 70 cm kokoinen juliste on nimeltään Abstract Line Art No1, pienemmät 30 x 40 -senttiset ovat Waves of Silence ja Abstract Figures No3.
Entä sitten kehykset? Valkoiset olivat mielestäni liian pliisut ja mustat hyppivät liikaa silmille vaaleassa makkarissa.
Onneksi löysin Deseniolta vaaleat puukehykset, joihin ihastuin heti ja joista tykkään vieläkin ihan hulluna. En ole löytänyt mistään muualta yhtä kauniin värisiä kehyksiä. Ne osoittautuivat myös laadukkaiksi, kun kaivoin ne paketista ulos.
Netistä löytyy selailemalla paljon vinkkejä siihen, kuinka luoda tauluseinä niin, että kokonaisuus toimii mahdollisimman hyvin. Tauluseinän luomisessa ei kuitenkaan ole olemassa yleispäteviä sääntöjä. Tärkeintä on miettiä, mistä itse pitää ja löytää oma persoonallinen tyyli. Paras ratkaisu on se, mikä miellyttää omaa silmää.
Itse kaipasin kuitenkin jotakin linjausta, johon tukeutua. Enhän tiennyt edes, mille korkeudelle taulut tulisi sijoittaa.
Löysin näppärän nyrkkisäännön, jonka mukaan kollaasin keskilinja on hyvä asettaa noin 140 senttimetrin korkeuteen lattiasta, jos huonekorkeus on normaali. Helppo keino saada sommitelmasta tasapainoinen on asettaa kollaasin ylä- tai alareuna samalle tasolle.
Taulujen kiinnittämisessä vaikeinta oli saada ne suoraan. Mittanauhan ja vatupassin avulla se onnistui vihdoin hirveän huhkimisen ja säätämisen jälkeen.
Itse kiinnittäminen oli superhelppoa Command-kiinnityspaloilla, jotka toimivat vähän kuin tarranauha. Niitä olen käyttänyt aiemminkin.
Kiinnityspaloja käytetään pareittain. Kaksi palaa napsautetaan aluksi toisiinsa kiinni. Sitten otetaan toiselta puolelta suojakalvo pois ja painetaan kiinnityspala tukevasti kehykseen. Kun tarvittava määrä kiinnityspaloja on kehyksessä, irrotetaan myös toinen suojakalvo ja taulu painetaan lujasti seinään kiinni.
Jujuhan näissä on se, että tarra ei jätä jälkeä seinään ja tauluja voi helposti irrottaa, siirrellä ja järjestää tarvittaessa uudelleen.
Eri painoisiin tauluihin on omat kiinnityspalansa. Yleensä olen käyttänyt pieniä tarroja, jotka kantavat 1,8 kiloa, kun taulun kiinnittää neljällä kiinnityspalaparilla. Jos tauluun laittaa vain kaksi kiinnityspalaparia, ne kantavat max 0,9 kiloa painavan taulun.
Tarkemman ”työselostuksen” löydät pari vuotta vanhasta postauksestani.
Nyt tarvitsin kapeisiin kehyksiin vähän kapeampia paloja, mutta löysin niitä kaupasta vain 5,4 kiloa kantavina. Niissä on vähän liikaa kantavuutta, vaikka latoin tarrat vain taulujen yläreunoihin.
Mutta parempi liikaa kuin liian vähän. Eivätpähän ainakaan taulut putoa. Ei muuten ole yksikään kiinnityspalatarralla kiinnittämäni taulu koskaan pudonnut.
Tauluseinä on sänkyä vastapäätä, joten näen sen ensimmäiseksi herätessäni ja viimeiseksi nukkumaan mennessäni. Tulee hyvä mieli ja hyvä alku päivälle.