Istutin kevään ensimmäiset kesäkukat piharuukkuihin huhtikuun loppupuolella – samoja kestäviä luottokukkia kuin aiempinakin vuosina. Nämä kukat eivät hätkähdä sään vaihteluita. Taivaalta on tullut vettä ja rakeita ja keli on ollut kolea, mutta luottokukkani kukoistavat ja pukkaavat uusia nuppuja. Katso tästä vinkit. Esittelen myös kaksi kaunista lehtevää lajia, jotka sopivat ihanasti ruukkuasetelmiin täydentämään kukkivia kasveja.
Olet varmasti kuullut sanonnan ”kevät keikkuen tulevi”. Se pitää totisesti paikkansa. Meillä on vuoroin paistanut, vuoroin satanut rakeita ja vettä. Huhtikuun lopun lämpö on yhtäkkiä vaihtunut toukokuun alun koleisiin päiviin ja kylmiin öihin.
Mutta luottokukkani eivät ole pettäneet tälläkään kerralla. Istuttelin niitä piharuukkuihin jo huhtikuun puolella. Nämä kasvit kukkivat kauniisti ja sitkeästi pitkin kesää eivätkä hätkähdä vähän viileämpiäkään päiviä ja öitä. Vinkkaan sinulle tässä kolme kestävää kukkaa.
Kukkivia kasveja täydentävät kauniisti vihreät, lehtevät kasvit. Katso postauksen lopusta kaksi suosikkiani.
Orvokki
Orvokit ovat keväästä toiseen ensimmäisiä kukkia, joita istuttelen ulos ruukkuun. Värivalikoimaa on paljon, mutta itse tykkään erityisesti valkoisista ja violeteista kukista. Vaikka orvokin olemus on herkkä, kasvi on myös kestävä: se voi pärjätä jopa viiden asteen pakkasessa. Jos kukat hieman nuukahtavat viileässä, auringon lämpö saa ne nopeasti piristymään.
Orvokki viihtyy sekä auringossa että varjossa, mutta puolivarjoinen paikka on niille ihanteellinen. Orvokkien lempipaikka meillä onkin puolivarjoinen etupiha. Siinä ne kukkivat pidempään, pysyvät vehreämpinä ja pärjäävät harvemmilla kastelukerroilla kuin paahteisemmalla takapihalla. Keväällä ne toki viihtyvät sielläkin, kun aurinko ei vielä porota niin kuumasti.
Vinkki: Orvokit kukkivat maaliskuusta kesäkuuhun runsaammin ja kehittävät uusia nuppuja, kun nypit kuihtuneet kukat pois.
Tähtisilmä
Säänkestävä tähtisilmä on yksi jokakesäisistä lempikukistani. Sen suuret päivänkakkaraa muistuttavat kukat rakastavat aurinkoa. Varjossakin se pärjää mutta kukat eivät silloin aukea. Tähtisilmä kestää tuulta, sadetta ja kylmyyttä. Se sopii hyvin yhteen monien muiden kesäkukkien kanssa ja kukkii keväästä pitkälle syksyyn. Tähtisilmää on myynnissä useita nättejä värejä.
Tähtisilmä tykkää tasaisesta kastelusta mutta itse en ole kovin säntillinen kastelija. En silti muista, että olisin koskaan saanut tätä kukkaa hengiltä. Se ei ole pelästynyt, vaikka multa olisi välillä päässyt kuivahtamaan.
Vinkki: Myös tähtisilmä jaksaa kukoistaa paremmin, kun nypit kuihtuneet kukat pois.
Pelargoni
Pelargonit ovat soluttautuneet pihaamme pikkuhiljaa vuosien myötä. Aiemmin en niistä erityisemmin tykännyt, mutta nykyään ne kuuluvat suosikkikukkieni joukkoon. Pelargonissa on kauniit kukat ja koristeelliset lehdet, se on monikäyttöinen ja helppohoitoinen ja kukkii kauniisti koko kesän.
- Lue lisää kokemuksiani pelargonioista täältä: Miten niin mummokukka? Kesäinen pelargoni on trendikäs
Kasvuympäristön suhteen pelargonit vaikuttavat olevan varsin sopeutuvaisia. Ne viihtyvät sekä aurinkoisessa että puolivarjoisassa paikassa. En tiedä, kuinka kylmää ne sietävät, mutta ainakaan viime päivien koleus ei ole saanut pelargoniaani nuupahtamaan.
Tänä keväänä ostin uudenlaisen pelargonilajikkeen, Calliope-pelargonin, joka on kotipelargonin ja riippapelargonin risteymä. Se kestää kaatosadetta, paahtavaa aurinkoa ja myös kuivuutta. Calliope on siitä hauska kasvi, että pitää itse itsensä siistinä: kuihtuneet kukat putoavat pois omia aikojaan, eikä niitä tarvitse nyppiä, kuten muisa pelargoneista.
Calliopen sanotaan olevan kestävämpi, nopeakasvuisempi ja vielä runsaskukkaisempi kuin muut pelargonilajikkeet. Tähän en vielä osaa sanoa, pitääkö se paikkansa. Kasvi pukkaa kuitenkin jo ahkerasti uusia lehdenalkuja ja nuppuja, vaikkei sää ole sitä suuremmin hellinyt.
Vinkki: Pelargonien tuoksu houkuttelee perhosia, kimalaisia ja muita pölyttäjiä, joten voit lisätä sen avulla pihasi biologista monimuotoisuutta.
Muratti
Ostan muratteja AINA kesäksi pihalle. Muratti on monikäyttöinen, pitkäversoinen lehtikasvi, joka täydentää ”valuvana” upeasti kesäkukkia. En tiedä mitään muuta kasvia, joka sopii niin hyvin mihin tahansa kesäkukkaistutuksiin.
Muratti menestyy parhaiten puolivarjoisalla tai varjoisalla paikalla. Mutta olen pitänyt muratteja myös valoisassa paikassa, enkä ole huomannut niiden suuremmin kärsivän. Se kestää hyvin viileää ja myös kohtalaista tuulta ja sadetta.
Hopeavitja
Istutin yhteen ruukkuun muratin sijaan hopeavitjan, joka on minulle uusi tuttavuus. Sen kauniin pehmeät, hopeanhohtoiset lehdet korostavat upeasti muiden kasvien värejä. Hopeavitja sopii kivasti pelargonin kanssa yhteen, ja syksyllä sen voi yhdistää vaikka kanervaan.
Lehdet ovat kiinnittyneet kapeisiin lankamaisiin rönsyihin, jotka kasvavat tasaisesti ja rehevästi. Oma hopeavitjani on vasta kasvunsa alussa, joten nähtäväksi jää, kuinka rehevä siitä tulee kesän mittaan. Valuva kasvi sopii ruukkujen lisäksi kivasti myös parvekelaatikoihin ja amppeleihin.
Mukavaa hopeavitjassakin on se, että se on helppohoitoinen. Se viihtyy auringosta varjoon ja kestää pientä syyspakkasta. Kasvi pitää niukasta kastelusta ja säännöllisestä lannoituksesta.
Mieltäni ilahduttavat ja pihaamme kaunistavat tällä hetkellä myös valkovuokot. Ne ovat levinnet meille läheisestä metsästä ja levittäytyneet tuijien suojaan. Valkovuokot ovat niin kauniita!
-
Katso myös vinkkini alppiruusujen kasvattamiseen täältä: Ihana alppiruusu – näin onnistut sen kasvattamisessa.