Olen haeskellut meille uutta kotia jonkin aikaa uutta, ja ihastuin vielä rakentamattomaan uudiskohteeseen. Asunto vaikutti piirrosten ja suunnitelmien perusteella kaikin puolin hyvältä. Tein asunnosta varauksen, mutta sitten iski rimakauhu. Uskaltaako uudiskohdetta ostaa tässä markkinatilanteessa? Paljonko painavat vaakakupissa plussat ja miinukset ja mitkä ovat riskit?
Löysin ihastuttavan asunnon. Se on yksikerroksinen paritalo, jossa on isot ikkunat, sopivasti huoneita, oma pieni piha, ekologinen maalämpö, tarpeeksi säilytystilaa, nykyistä pienempi yhtiövastike, upouusi keittiö, sauna, kylppäri ja kaikki muu. Sijaintikin on mainio, liikenneyhteydet hyvät ja uimaranta pyöräilymatkan päässä.
Olen haeskellut meille uutta kotia jonkin aikaa, ja ihastuin vielä rakentamattomaan uudiskohteeseen. Asunto vaikutti piirrosten ja suunnitelmien perusteella kaikin puolin hyvältä. Kävin välittäjän kanssa tontilla ja tykästyin myös rauhalliseen ja nättiin ympäristöön pientaloalueella.
Ainoa, mikä arvelutti, oli neliömäärä. Neliöitä on rutkasti vähemmän kuin nykyisessä kodissamme, ja minun oli vaikea kuvitella, kuinka ahtaalta tai tilavalta asunto tuntuu.
- Kerroin muutama viikko sitten, että suunnittelen pienempään asuntoon muuttamista. Lue täältä, miksi: Pitäisikö muuttaa pienempään asuntoon?
Veivasin, vatvoin ja pähkäilin viikkokausia, kunnes tein asunnosta varauksen. Mutta sitten iski rimakauhu ja putosin pilvilinnoista tukevalle maankamaralle, osittain miehen järkipuheen ansiosta. Uskaltaako uudiskohdetta ostaa? Mitkä ovat plussat, miinukset ja ennen kaikkea riskit?
Paperilla kaikki näyttää hyvältä
Vanha tai käytetty asunto, mitä termiä halutaankaan käyttää, on helpompaa hahmottaa. Talo on jo pystyssä, on ollut ehkä jo vuosikymmeniä, ja asuntoon pääsee käymään. Voit katsella, miltä näyttää, ja fiilistellä, miltä tuntuu. Tätä kohdetta ei ole vielä olemassa, eikä rakentamista ole edes aloitettu.
Uudiskohteesta ei välttämättä tiedä ennakkomarkkinointivaiheessa oikeastaan paljon mitään. Pohjapiirros ja havainnekuva sekä rakennuttajan suunnitelmat kertovat suurinpiirtein, millainen talosta ja asunnosta on tulossa, mutta suunnitelmiin saattaa tulla muutoksia matkan varrella.
Onhan uudiskohde houkutteleva, sitä ei voi kieltää. Olisi ihanaa asua asunnossa, joka on uusi ja moderni ja jossa ei ole remonttihuolia pitkään aikaan. Minua kutkuttaa myös ajatus siitä, että saisin räätälöidä asuntoa meille sopivaksi, valita mieluisia materiaaleja ja sävyjä ja jopa vaikuttaa joihinkin pohjaratkaisuihin.
Entä jos rakentaja menee konkurssiin?
Moni pitää uudiskohteita riskittömänä. Todellisuudessa uudiskohteen ostaminen vaatii ehkä jopa enemmän aikaa ja perehtyneisyyttä kuin käytetyn asunnon ostaminen.
Uskallanko rahoittaa talon rakentamista saamatta vielä mitään konkreettista vastineeksi? Mistä edes tiedän, valmistuuko asunto? Entä jos se viivästyy tai laatu onkin ihan sutta? Varmuutta ei ole.
Rakennusalalta kuuluvat synkät uutiset huolestuttavat, kun rakennusfirma toisensa jälkeen kaatuu konkurssiin. Huonoimmassa tapauksessa ostaja voi jäädä ilman uutta kotia ja asunnosta maksettu raha katoaa taivaan tuuliin. Eikä se ole mikään pikkusumma. Uudisasunnot ovat usein vieläpä neliöhinnaltaan kalliimpia kuin käytetyt asunnot. Rakennuttajan konkurssi kesken kodin rakentamisen olisi oikeasti painajainen!
Jos rakennuttaja menee nurin kesken rakentamisen, konkurssipesä voi periaatteessa viedä hankken loppuun, mutta sillä ei useinkaan ole siihen varaa eikä usein intressiäkään. Asuntokaupan purkaminenkaan ei auta, jos konkurssipesällä ei ole rahaa.
Ostajan turva ei ole aukoton
Sain rakennuttajalta nähtäväkseni kaikki mahdolliset paperit, sopimukset, vakuudet ja vakuutukset. Mutta silti epäröin. Asuntokauppalain RS-järjestelmä on toki ostajan turvana silloin, kun tekee sitovan kaupan asunnosta jo rakentamisvaiheessa. Olennainen osa lakia ovat vakuudet, jotka perustajaosakkaan on talletettava pankkiin konkurssin ja rakennusvirheiden varalta.
Mutta ei tämäkään systeemi aukoton ole. Vakuuden määrällä ei välttämättä saa rakennettua kohdetta valmiiksi tai rakennusvirheitä korjattua.
Pohdittavaa on siis paljon. Päädyin purkamaan tekemäni varauksen oman mielenrauhani takia. Asunnon ostaminen on muutenkin niin iso päätös ja rahallinen satsaus, etten halunnut siihen kaikkea edellä mainittua lisästressiä nykyisessä markkinatilanteessa.
Arvaa, mikä oli viimeinen niitti päätökseeni? Se, kun kävimme katsomassa toista, kymmenen neliötä isompaa asuntoa. Asunto oli vaikuttanut kuvien perusteella meille sopivalta, mutta paikan päällä se tuntui ahtaalta ja tukkoiselta. Tajusin, että minun ON nähtävä asunto ennen kuin voin ostaa sen. Muuten en voi tietää, tuntuuko se kodilta.
Asunnon haku jatkuu. Kerron jossain vaiheessa lisää, joten pysyhän kuulolla!