Ekologinen sisustaminen ei vaadi suuria investointeja tai sitä, että koko koti pitäisi laittaa uusiksi. Pienilläkin hyvillä valinnoilla voi olla iso merkitys – varsinkin, jos niitä tekee usein.
Mitä on ekologinen sisustaminen? Olen miettinyt tätä viime aikoina paljonkin. Ekologisuus on itse asiassa yksi syy, miksi olemme suunnittelemassa muuttoa pienempään asuntoon. Neliöiden hyödyntäminen mahdollisimman tehokkaasti säästää energiaa. Muutenkin muutto ja uuden kodin sisustaminen tarjoavat oivan tilaisuuden tehdä ekologisia valintoja.
- Voit lukea muuttosuunnitelmista ja siihen liittyvistä ajatuksistani aiemmasta postauksestani: Pitäisikö muuttaa pienempään asuntoon?
Ekologinen sisustaminen ei kuitenkaan vaadi muuttoa, suuria investointeja tai sitä, että koko koti pitäisi uudistaa. Pienilläkin hyvillä valinnoilla voi olla iso merkitys – varsinkin, jos niitä tekee usein.
Ekologinen sisustaminen tarkoittaa sitä, että otat ympäristön huomioon kodin hankintoja tehdessäsi ja materiaaleja valitessasi. Ideana on hankkia tuotteita, jotka ovat ympäristöystävällisiä ja joiden valmistaminen kuormittaa mahdollisimman vähän luontoa. Mutta mitä tämä tarkoittaa käytännössä?
Kokosin tähän viisi vinkkiä, joiden avulla voit sisustaa kauniin ja ekologisen kodin, jossa on hyvä olla. Ekologisen sisustamisen perusteita ovat kierrätys, kestävyys ja luonnonmateriaalien suosiminen.
Hyödynnä ja uusiokäytä vanhaa
Mieti, mitä oikeasti tarvitset ja vältä turhia ostoksia. Esimerkiksi naarmut tai muut elämisen jäljet pöydässä tai piirongissa eivät useinkaan tarkoita sitä, että huonekalu pitäisi heti vaihtaa uuteen.
Tavallinen tapa sisustaa ekologisesti on ostaa huonekaluja käytettyinä kirpputoreilta tai kierrätyskeskuksesta. Aina ei tarvitse ostaa edes käytettyä. Voit sisustaa ekologisesti myös tuunaamalla ja kunnostamalla jo omistamiasi huonekaluja. Tai mitä, jos keksisit niille uusia käyttötarkoituksia? Lisää lasilevy kuluneen pöydän päälle ja saat siitä uudenveroisen tai muokkaa vanhoista vetolaatikoista seinähyllyjä.
Monia huonekaluja voi käyttää sellaisenaankin eri tarkoituksiin. Itse olen esimerkiksi siirtänyt yhden ylimääräisen, pyökistä valmistetun klassisen wieniläistuolin yöpöydäksi. En tarvinnut sitä enää ruokapöydän äärellä, joten se sai uuden elämän makkarissa.
Jos kaipaat vaihtelua sisustukseen, vaihda huonekalujen järjestystä. Pyöräytä vaikka sohva eri puolelle huonetta ja huomaat, kuinka huoneen ilme muuttuu ilman yhtään uutta ostosta.
Luota laatuun
Kun hankit uusia tavaroita, valitse kestäviä, laadukkaita ja ajattomia malleja. Vältä helposti hajoavia, usein epäekologisesti valmistettuja kertakäyttötuotteita. Laadukas tuote maksaa enemmmän mutta kestää pitkään ja maksaa itsensä ajan myötä takaisin. Jos satut muuttamaan, laadukkaat ja ajattomat huonekalut voit ottaa huoletta muutossa mukaan. Niillä saat sisustettua uudenkin kodin kauniisti ja kestävästi.
Laatutuotteet on myös helpompaa kierrättää ja myydä tarvittaessa eteenpäin. Olen myynyt vuosien mittaan paljon tavaraa nettikirppiksillä ja laadukkaat, hyväkuntoiset tuotteet menevät poikkeuksetta nopeasti myydyiksi. Usein niihin muodostuu jopa jonoa.
Jos mahdollista, valitse ostoksilla paikallisia tai lähellä valmistettuja tuotteita. Tuotteen kuljettaminen pitkien matkojen päästä kuormittaa ympäristöä.
Suosi luonnonmateriaaleja
Luonnonmateriaalien valmistusprosessi aiheuttaa vähemmän päästöjä. Puu on hyvä ja ekologinen vaihtoehto huonekaluissa, koska se varastoi hiiltä ja sen hiilijalanjälki on negatiivinen. Hyviä materiaaleja sisustuksessa ovat myös luonnonkivi, korkki ja lasi.
Tekstiileissä ympäristöystävällisiä ja kestäviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi luomupuuvilla, luomulaatuinen pellava, hamppu, juutti, villa ja alpakka. Luonnonmateriaalit tuovat kotiin lämpöä ja luonnollista kauneutta ja ovat siksikin suosikkejani. Esimerkiksi kaikki matot yhtä lukuun ottamatta ovat kotonamme villaisia.
Lue lisää villa- ja mattorakkaudestani näistä postauksistani:
- Kevyt villamatto keittiöön
- 7 vinkkiä täydellisen maton valintaan
- 12 x lämmintä, ihanaa villaa kotiin – nappaa vinkit
Nauti luonnonvalosta
Hyödynnä kotona mahdollisimman paljon luonnon- ja päivänvaloa. Ihanteellista on, jos asuntoon tulee valoisuutta ilmansuuntien avulla ja niin, että valo pääsee kulkemaan vapaasti huoneiden läpi. Tämä kannattaa ottaa huomioon etenkin, jos suunnittelet uutta kotia.
Vanhassakin kodissa voit avittaa valon kulkemista sopivilla pintamateriaaleilla, peileillä ja lasiseinillä. Valkoiset ja heijastavat pinnat lisäävät valoisuutta ja avaruutta.
Sisusta sähköä säästävästi
Kun hankit valaisimia, kodinkoneita tai elektroniikkaa, kiinnitä huomiota niiden energiatehokkuuteen.
Valitse LED-valaisimia, jotka kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät pidempään kuin perinteiset hehkulamput. Voit säästää energiaa myös himmentimien avulla, jolloin voit säätää valon määrää luonnonvalon mukaan. Kodinkoneissakin on säästeliäitä malleja, jotka optimoivat energiankulutuksen ja vähentävät ympäristökuormitusta.
Moni unohtaa, että myös valolla voi sisustaa. Voit esimerkiksi vaihtaa kodin lamppujen värilämpötilaa, jolloin saat kotiin aivan erilaista tunnelmaa. Jos haluat lempeän ja tunnelmallisen valaistuksen, suosi epäsuoraa valoa: suuntaa valo kalusteen, seinän tai katon kautta. Lattia-, seinä- ja pöytävalaisimilla saat pehmeämmän valaistuksen kuin käyttämällä pelkkää kattovalaisinta. Hyvä idea on myös korostaa tauluja tai muita kauniita yksityiskohtia suuntaamalla valon niihin.
- Katso lisää vinkkejä täältä: Luo tunnelmaa ihanilla pöytävalaisimilla
Kohti pelkistetympää sisustusta
Vähemmän on usein enemmän myös sisustuksessa. Itse ainakin pyrin välttämään turhaa tavaran kertymistä kotiin. Se on tosin helpommin sanottu kuin tehty. Nyt muuttoa suunnitellessani olen huomannut, kuinka järkyttävän paljon tavaraa on kasautunut kaappien kätköihin. Poissa silmistä, poissa mielestä…
Tavoitteeni on melko minimalistinen sisustustyyli. Se ei ainoastaan vähennä ympäristökuormitusta, vaan luo myös rauhallisen ja selkeän ympäristön, jossa on helppo rentoutua ja viettää aikaa.