Helpot vinkit vanhan puuterassin huoltoon

Terassin pesuun suositellaan yleensä erityistä terassipesuainetta. Niin voimakasta ainetta ei tarvitse käyttää, jos terassilla ei ole hometta tai muuta kasvustoa. Sopiva puhdistusaine löytyy monelta valmiiksi kotoa.

Öljysin ruskean terassimme sävytetyllä puuöljyllä harmaaksi viisi vuotta sitten. Sen jälkeen olen öljynnyt terassin vähintään joka toinen kesä. Öljyäminen pidentää terassin käyttöikää huomattavasti ja estää tikkuuntumista.

Terassi kuluu käytössä ja lisäksi auringonvalo, lumi ja kosteus haalistuttavat sitä. Katettu terassi säilyy luonnollisesti parempana pidempään kuin tällainen avoin, säiden armoilla oleva puuterassi.

Oma terassimme on lähes 20 vuotta vanha mutta vieläkin ihan kelpo. Ilman huoltokäsittelyjä se olisi varmasti paljon huonommassa kunnossa, ehkä olisimme jo joutuneet uusimaankin sen.

Pese harkiten, kun terassi on oikeasti likainen

Öljytyn puuterassin huolto kannattaa aloittaa puhdistamalla pinnat. Terassin pesu onnistuu mainiosti miedolla mäntysuopaliuoksella ja juuriharjalla. Joskus olen käyttänyt astianpesuainetta ja vettä ja karheaa liinaa. Pelkkä pöly ja irtoroskat lähtevät harjaamalla.

Varsinaista terassipesuainetta olen käyttänyt vain yhden ainoan kerran, vaikka sitä yleisesti suositellaan. Terassia ei kannata turhan takia pestä hirveän vahvoilla aineilla. Jos kuitenkin huomaat terassilla hometta, sammalta tai muuta kasvustoa, valitse suosiolla siihen tarkoitukseen sopiva terassipesuaine – mieluiten biologisesti hajoava, jotta ympäristö ei kuormitu.

Kuivata kunnolla

Ennen öljyämistä puupinnan pitää antaa kuivua kunnolla. Jos kokeilet puuta käsin, se voi tuntua kuivalta jo muutaman tunnin päästä pesusta. Silti se voi olla sisältä märkä. Harjapesun jälkeen terassi kuivuu yleensä muutamassa poutapäivässä.

Kuiva puu imee hyvin öljyä ja säilyy kauniina pidempään. Jos puu ei ole täysin kuiva myös sisältä, öljy ei pääse imeytymään kunnolla ja se hilseilee tai lohkeilee myöhemmin pois pinnasta.

Kun puu on öljytty ja öljy on kuivunut, sadepisarat jäävät helmeilemään kauniisti puun pinnalle.

Öljyä tarpeen mukaan

Terassi kannattaa öljytä, jos suojauskäsittely on kulunut pois. Terassin voi mielestäni öljytä myös osittain, kunhan käyttää samaa tuotetta kuin aiemmin.

Itse öljysin tänä kesänä vain noin kahdeksan ulommaista ja eniten kulunutta lautaa, joista alkoi ruskea pilkottaa. Käytin samaa kelonharmaata sävyä kuin aiempina vuosina. En huomaa mitään värieroa vanhan ja uuden öljytyn osan välillä.

Öljyämiseen tarvitset väritöntä tai sävytettyä öljyä sekä levitykseen sopivan siveltimen tai sienen. Jos öljyät isomman alueen, suosittelen jatkovartta. Pieni alue menee pelkällä siveltimelläkin, mutta koko terassin öljyäminen on huomattavasti mukavampaa seisten kuin kontaten.

Öljyä jokainen lauta päästä päähän yhdellä kertaa. Levitä öljy puupinnalle siveltimellä tai sienellä niin, että kaikki öljy imeytyy puuhun. Pyyhi ylimääräiset öljylammikot pois viimeistään vartin kuluttua. Anna kuivua rauhassa ohjeen mukaan.

Huolla huoleti Loppukesällä

Paras aika terassin huoltoon on ennen koivun siitepölykauden alkua tai sen jälkeen. Öljyämistä kannattaa välttää siitepölyaikana, sillä siitepöly voi tarttua terassin pintoihin ja jättää ne keltaisiksi.

Myöskään keväällä heti lumien sulettua ei kannata sännätä öljyämään, vaan odottaa rauhassa, että puu ehtii kuivua kokonaan. Optimaalinen ilma öljyämiselle on puolipilvinen, noin 15–20  astetta. Auringonpaahteessa ei kannata öljytä, sillä öljy ei tahdo imeytyä kuumaan puuhun.

Jos haluat lukea tarkemmin terassin öljyämisestä ja värinvaihdosta sävytetyllä öljyllä, lue kokemuksistani täältä. Olemme lisänneet terassin viihtyisyyttä myös rakentamalla näkösuojan naapureiden katseilta. Vinkkejä näkösuojan nikkaroimiseen löydät tästä postauksestani.

Vielä ehdit hyvin huoltaa terassin kuntoon tänä kesänä!

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *